ANNONS

Billigare att äta lunch på Kennys

Stefan Mogel köper en portion pad thai av Kenny Sang. Kenny Sang valde att låt kunderna ta del av momssänkningen. ”Det är uppskattat”, säger han
Stefan Mogel köper en portion pad thai av Kenny Sang. Kenny Sang valde att låt kunderna ta del av momssänkningen. ”Det är uppskattat”, säger han
Bara var fjärde tillfrågad Lidingörestaurang har infört lägre priser efter att restaurangmomsen sänkts. Men ”Kennys” går mot strömmen och har sänkt lunchpriset.
ANNONS

Det är lunchrusning på Kennys och Stefan Mogel och hans sällskap köper pad thai och strömming av Kenny Sung. Stefan Mogel har inte reflekterat så mycket över om restaurangmomssänkningen påverkat hans plånbok.

– Jag bara betalar med kortet, skojar han.

Men sen lägger han till att det faktiskt blivit lite billigare på Kennys.

Kenny Sung säger att han normalt brukar höja priset med fem kronor vid årsskiftet. Nu har han i stället sänkt det med två kronor på grund av den sänkta restaurangmomsen.

– Så det blir sju kronor i praktiken. Det är uppskattat, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning har ringt runt till ett tjugotal restauranger på Lidingö för att få en bild av hur restaurangmomssänkningen har påverkat öns priser. Rundringningen visar att fem restauranger gör prissänkningar av något slag. Förutom Kennys är det restaurang Paul Petter på Missionshögskolan, restaurang Super Bowl, restaurang Näset och Scandic Forestas restauranger.

På Scandic Foresta hade man hoppats kunna sänka priset även för konferensgäster eftersom man hoppades att momsen skulle sänkas även för konferensverksamhet, men så blev det inte.

– Många har inte förstått det, och blir besvikna, säger Thomas Bergman, chef för mat och dryck.

Men 18 av de restauranger och kaféer som Mitt i Lidingö Tidning pratat med kommer inte att sänka sina priser.

ANNONS

Flera av Lidingös restauranger vittnar om att restaurangbranschen är tuff, med små marginaler och stigande leverantörspriser.

– Vi kan inte sänka priserna, vi ligger för långt från Lidingö centrum. Ibland kommer det bara tjugo kunder på en dag hit, säger Islam Shahidul, som driver restaurang Kashmiri i Rudboda.

För restauranger som mest säljer take away-mat gör momssänkningen ingen skillnad, eftersom hämtmat redan har 12 procents momssats. Det gäller till exempel Sushi house Kai och Krua thai.

Björn Lundell är pressekreterare på Sveriges hotell & restaurangföretagare (SHR). Han rekommenderar restaurangerna att antingen sänka priser eller anställa fler. Och han tycker att de restauranger som sänker priserna tydligt ska berätta det för kunderna.

– Kunderna har rätt att veta att restaurangerna inte stoppar momspengarna i egen ficka, säger han.

SHR:s förhoppning är att momssänkningen ska ha skapat 10 000 jobb år 2016. Enligt regeringens proposition är syftet med sänkningen även att skapa fler jobb för unga.

Och flera av de ansvariga på Lidingökrogarna säger att de ska anställa eller har anställt mer personal på grund av förändringarna. Åsa Karlsson på restaurang Jernet är en av dem.

– Vi hoppas kunna anställa någon, så vi slipper jobba 300 timmar var själva i veckan, säger hon.

Även Victor Holz på Espresso hoppas på att kunna låta intäkterna gå till löner.

– Vi tänkte till exempel börja ge min mamma lön, hon har jobbat utan att få en krona i två år, säger han.

Fakta

Åtta restauranger väljer att nyanställa

Sänker priset

Avstår höja priset

Nyanställer

Inga förändringar