Billigare att hyra trea än tvåa i andra hand

På Kungsholmen är andrahandshyrorna högst i Sverige.

I Botkyrka är det betydligt billigare, till och med billigare än i Härryda eller Gällivare.

Tidningen Hem & hyra har gått igenom vilka hyror som begärdes på 96 olika orter på Blocket i fjol. Andrahandshyran var inte oväntat högst i storstäderna, och extra hög innanför tullarna i huvudstaden.

7 000 kronor kostade det i snitt för att hyra en etta på Kungsholmen, vilket är dyrast i landet. Billigast var det i Mora där snittet för en etta låg på 2 000 kronor.

Botkyrka kommun hamnar i mitten av listan, med ett snitt på 3 731 kronor för en etta. Statistiken visar också att det i fjol var billigare att hyra en trea jämfört med en tvåa i kommunen, visserligen bara en hundralapp billigare. Snittet för båda storlekarna låg på strax över 6 000 kronor.

Cina Gerdin, presschef på Botkyrkabyggen, kommunens största bostadsbolag, kan inte svara på hur vanligt det är att folk hyr ut sina hyreslägenheter i andra hand. Men en fingervisning är antalet annonser på Blocket i fjol: 484 stycken. En låg siffra med tanke på att bara Botkyrkabyggen har 12 000 lägenheter i sitt bestånd.

I mitten av förra veckan låg elva lägenheter i Botkyrka ute för uthyrning på Blocket. Men priserna varierar kraftigt, allt från en tvåa för under 4 000 kronor i månaden till en trea för nästan 11 000. Ungefär hälften av bostäderna som annonserades ut var bostadsrätter.

Den 1 februari i år infördes en ny lag om andrahandsuthyrning. Bostadsrättsinnehavare har nu rätt att ta ut hyra i förhållande till lägenhetens marknadsvärde. Med lagändringen har regeringen tänkt att fler ska vilja hyra ut. Kritiker har i stället varnat för ockerhyror.

– Vi har sett en viss prisökning i storstäderna, men ingen explosion som många trodde, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

Hon menar att det är för tidigt att säga om den nya lagen påverkat hyrorna uppåt.

– Och jag tror personligen att debatten i sig bidragit mer än själva lagändringen – folk påmindes om att de kan hyra ut sin lägenhet och tjäna extra pengar.

Fakta

Det här gäller vid uthyrning

Din bostadsrättsförening eller hyresvärd måste godkänna uthyrningen.

Arbete eller studier på annan ort, provboende med sambo och militärtjänstgöring är några giltiga skäl till att få hyra ut. Om uthyrningen inte godkänns kan Hyresnämnden pröva saken.

Källa: Konsumentverket