Min lokala hjälte

Nu blir det billigare att laga skorna

Skomakare
Nu kan det bli billigare att laga skorna.
Nu blir det billigare att laga cykeln, klacka om skorna eller lämna in kappan till skräddaren. Momsen på arbetet halveras från och med årsskiftet.
– Vi är redan billiga. Det är inte många som lämnar in sina skor i Bro, men vi kan alltid hoppas att det blir fler nu, säger skomakare Alfred Stringblom på Bro skrädderi och skomakeri.

Nu blir det billigare att reparera cykeln, klacka om de slitna skorna eller laga de trasiga jeansen. Momsen på arbetskostnaden för de här tjänsterna har nämligen sänkts från 25 till 12 procent vid årsskiftet.

– Det är svårt att säga om det kommer att påverka oss. Vi har redan låga priser. Problemet är att inte många lämnar in sina skor i Bro, så skillnaden blir inte så stor, säger Alfred Stringblom, som har skomakeri och skrädderi i Bro centrum.

Tror du att man blir mer benägen att laga istället för att köpa nytt i och med den lägre momsen?

– Vi får hoppas på att fler ska ta hand om sina skor och lämna in dem till skomakare nu. Eller lämna in sina kläder till skrädderi, säger Alfred Stringblom.

Däremot blir det dyrare att gå på bio. Momsen för biobesök höjs från 6 till 25 procent.

Fakta

Billigare laga cykeln men dyrare gå på bio

  • Momsen sänks på reparationer av cyklar, kläder, skor och hushållslinne fåra 25 till 12 procent.
  • Momsen på biobiljetter höjs från 6 till 25 procent.
  • Skatten på alkohol höjs, men det påverkar priset marginellt: Två kronor för en flaska sprit eller en krona för en flaska vin.
Källa: Regeringskansliet