Klubbat: Billigare simskola i Skärholmen slopas

Billigare simskola slopas
Vid halvårsskiftet höjs avgiften för simskola i flera simhallar, bland annat i Skärholmen.
Förra året sänktes avgifterna för simskola i flera simhallar i ytterförort i en satsning för att öka simkunnigheten i socioekonomiska svaga grupper. Nu avbryts projektet av den grönblå majoriteten. Beslutet fastställdes under gårdagens idrottsnämnd.
– Det är livsfarlig politik, säger Alexander Lindholm, gruppledare för S i idrottsnämnden.

Den 1 mars i fjol sänktes avgifterna för att gå i simskola på fem av stadens simhallar med 400 kronor, till cirka 60 procent av den ordinarie avgiften för en kurs med åtta lektioner.

De utvalda var simhallarna i Vällingby, Husby, Tensta, Farsta och Skärholmen – områden där simkunnigheten är något lägre än i övriga staden.

Syftet var att nå även dem som annars skulle välja bort simskola av ekonomiska skäl.

Går inte att utvärdera

Men nu avbryts projektet och de ordinarie avgifterna återinförs.

Det upprör Alexander Lindholm (S), som påpekar att drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

– Bara det är nog argument för att inte ta bort satsningen. Det här är livsfarlig politik.

En anledning till att stoppa projektet är att det enligt idrottsförvaltningen inte gått att utvärdera satsningen. Simskolorna var fullbokade såväl före som efter att avgiften sänktes och det går inte att veta om man nått målgruppen.

Igår klubbades beslutet i idrottsnämnden och nämnden gav förvaltningen i uppdrag att utreda nya metoder för hur staden kan öka simkunnigheten i de prioriterad grupperna.

”Ska inte vara en klassfråga”

Det är ett uselt argument, anser Alexander Lindholm.

– Man kan inte avsluta ett projekt bara för att man inte har några bra mätmetoder för det. De här simhallarna har valts ut för att de ligger i områden där det bor många med socioekonomiskt svagare bakgrund — just för att simkunnighet inte ska vara en klassfråga.

Enligt idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) finns det flera skäl att avbryta projektet.

– Vi har inte kunnat se att vi har fått den effekt som vi önskat. Därför ger vi i uppdrag till förvaltningen att arbeta fram en annan modell för att mer effektivt kunna nå målgruppen, säger hon.

Konkurrerar ut föreningarna

Ett problem är att subventionen idag bara gäller den kommunala simskolan och därför konkurrerar ut de föreningsdrivna skolorna.

– Det ser vi inget värde i. Snarare ser vi ett stort värde i att barn och ungdomar i ytterstaden kommer i kontakt med föreningslivet, och kanske på så sätt vill fortsätta där.