Billigaste semlan är godast

Ede Vincefi laddar inför fettisdagen. Då går bageriet från att göra 200 semlor om dagen till 2 000.
Ede Vincefi laddar inför fettisdagen. Då går bageriet från att göra 200 semlor om dagen till 2 000.
Dyrt är inte alltid bäst.

Det blev sensmoralen när den billigaste semlan blev vinnare i Mitt i Lidingö Tidnings semmeltest.

I dag är det fettisdag, och inför den stora semmelätardagen har Mitt i Lidingö Tidning testat semlor från fem bagerier. Omdömena var lite olika, men efter värdering på en skala från ett till fem togs ett genomsnittligt betyg fram.

Och vinnaren blev Coops bakeoff-semla – med en genomsnittlig 4:a. Och det är inte första gången. Coop har även vunnit när Lidingö Tidning tidigare år gjort tester.

– Gud, vad glad jag blir, du gjorde min dag, säger bageriföreståndaren Ede Vincefi när han får veta.

Det som utmärker deras semla är enligt bagarna Amanda Quiroga-Harrysson och Simon Diop två saker: Kärlek och äkta, fluffig grädde.

De ser flera anledningar till varför semlan är så populär.

– Den har allt, det är både bakelse och bulle. Sedan är det tradition och den går att variera både i utförande och hur man äter den, säger Ede Vincefi.

Fakta

Coop, Lidingö centrum. Pris: 17 kronor.

Hög, fin semla. Mycket mandelmassa som fick bra betyg, saftig bulle som smakar kardemumma. God grädde, som någon tyckte var lite söt.

Gateau, Torsvik. Pris: 38 kronor.

Bra färg, smak av kardemumma och plus för mandelmassan. Men grädden smakar lite och bullen har en lite konstig bismak.

Princess, Lidingö centrum. Pris: 36 kronor.

Liten och något undergräddad bulle. Mycket grädde som är god. Mandelmassan är slät men riklig. Lite för söt enligt någon.

Vivels, Ica Kvantum Larsberg. Pris: 27 kronor.

Ser hembakad ut. God grädde, men intetsägande bulle och lite mandelmassa. För mycket florsocker tyckte någon.”

Kringlan, Lidingö sjukhus. Pris: 25 kronor.

Fint gräddad, men något torr bulle. Bitar i mandelmassan, vilket några tyckte om, andra inte. Sparsamt med grädde.”