Bilmålvakternas fordon ska bärgas bort från Solnas p-platser

Om en bil har 5 000 kronor i förfallna skulder så kan fordonet bärgas bort.
Om en bil har 5 000 kronor i förfallna skulder så kan fordonet bärgas bort.
Bilar med många obetalda skulder kommer att fraktas bort – Solna tar efter Sundbyberg i jakten på bilmålvakter och fordon som misstänks användas av kriminella.

Som Mitt i tidigare har rapporterat har polisen i Solna-Sundbyberg infört ett samarbete med Sundbybergs stad och Kronofogdemyndigheten för att komma åt bilmålvakter och fordon som misstänks användas av kriminella.

Bilmålvakterna äger bara fordonet på papperet medan den verkliga ägaren varken syns i fordonsregistret eller behöver ta ansvar för exempelvis böter och fordonsskatter.

Målet med samarbetet har varit att göra det lättare att forsla bort fordon som står felparkerade på Sumpans gator och som står registrerade på så kallade målvakter. Om ett fordon har 5 000 kronor i förfallna skulder så kan fordonet bärgas, med hjälp av Kronofogden.

Parkeringsvakter får gripa in

Solna stad har tidigare ställt sig positiva till den här modellen, och nu har trygghetsrådet i Solna stad behandlat ett uppdrag om att parkeringsvakter i Solna ska se till att bilar som ägs av bilmålvakter eller har skulder som överstiger 5 000 kronor bärgas bort. Ärendet ska nu vidare till kommunstyrelsen för beslut.

– Bilmålvakter är en del i organiserad brottslighet och ska inte förekomma i Solna. Har du skulder på bilen ska du aldrig känna dig säker på att bilen står kvar där du lämnat den. Tillsammans med polisen ska vi göra vad vi kan för att komma åt de här bilarna, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd och ordförande i trygghetsrådet i ett pressmeddelande.