ANNONS

Bilpendlare: Det behövs fler p-platser

Gör det lättare att ställa ifrån sig bilen om bilpendlandet ska minska. Det menar ett antal Botkyrkabilister.

Men ännu finns inga beslut om nya infartsparkeringar.
ANNONS

För tre veckor sedan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta om Botkyrkabornas ökade bilpendlande in till stan. De senaste två åren har Botkyrkabilisternas passeringar av trängselskattestationer i Stockholm ökat med drygt 8 procent. Sedan dess har flera läsare hört av sig till Mitt i och berättat om vad de anser är den största anledningen: bristen på parkeringsplatser.

Christer Lorentzen från Tullinge, som tar bilen till jobbet i Solna varje dag, är en av dem som inte är nöjd med bristen på parkeringsplatser.

– Det spelar ingen roll om pendeln går var femte minut. Om jag inte har någonstans att ställa bilen så kör jag hela vägen in till jobbet, säger han.

Även politikerna i Botkyrka kommun är överens om att det behövs fler parkeringsplatser för att minska antalet bilpendlare. Bland annat har Moderaterna nyligen lagt en motion om att bygga infartsparkering i Vårsta och införa matarbussar till Tumba för att minska trycket där.

– Jag tycker inte vi ska bygga på bredden, vi bör bygga nedåt och uppåt och se över lösningar med bommar kopplade till SL-kortet, säger Jimmy Baker (M).

Även majoriteten är för en utbyggnad av infarts- och pendelparkeringar, men påpekar att det inte är en enkel fråga.

– Vårt utgångsläge är att vi behöver bygga fler bostäder och då kan vi inte ta ytor i anspråk för parkeringar. I stället måste vi hitta lösningar för att kombinera det, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

En annan farhåga för bilpendlarna är att det kan bli dyrt att ställa bilen vid en pendelparkering. I den nya parkeringspolicyn som ska skickas ut på remiss inom kort föreslås tre parkeringszoner i Botkyrka, där de parkeringar som ligger närmast kollektivtrafiken ska kosta mest. Men där tittar de även på ett system där de som har SL-kort parkerar billigare.

– Det får ju inte bli dyrare att ställa bilen i Botkyrka och ta pendeln in än att åka bilen hela vägen, för i sådana fall kommer det inte att minska bilpendlandet, säger Christer Lorentzen.

ANNONS

Trots att de flesta är överens om att det behövs fler parkeringar finns det i dag inga klubbade planer på det i Botkyrka.

– Inte ännu, men vi har gett förvaltningen i uppdrag att titta på möjliga platser för infartsparkeringar och jag hoppas på återkoppling inom kort, säger Gabriel Melki (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Hur många parkeringar behövs?

– Det är mycket svårt att bedöma. Men jag hoppas att vi har ett underlag att ta ställning till i början av nästa år, säger Melki.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.