Bilprovningen vill locka fler tjejer

Bara tio procent av Bilprovningens tekniker är kvinnor.

För att locka fler firar de den internationella kvinnodagen med öppet hus och rekryteringsdag i Sundbyberg.

På söndag är det internationella kvinnodagen – något som Bilprovningen passar på att fira med en dag öronmärkt för tjejer. Då är det bara kvinnliga tekniker i tjänst och det kommer att finnas rekryterare på plats för att locka fler tjejer till yrket.

– Det är få tjejer som väljer att hålla på med bilar och det är hård konkurrens om dem som finns, vi slåss om dem. Vi tänkte att internationella kvinnodagen är en lämplig dag att hitta på någonting, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Enbart tio procent av företagets besiktningstekniker är kvinnor. Målsättningen är att kvinnor ska utgöra 12 procent av personalstyrkan 2016.

– Antalet kvinnliga kunder ökar och vi vill att vår personal speglar kunderna. Dessutom bidrar de till en blandning som är väldigt sund på en arbetsplats, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Rekryteringsdagarna på internationella kvinnodagen anordnas på tre platser i landet: Sundbyberg, Göteborg och Malmö. Förra året resulterade dagen i sju nya kvinnliga anställda.

På plats kommer kvinnor att kunna göra test för att se om de har de tekniska förkunskaper som krävs för att bli besiktningstekniker. Självklart är också killar välkomna in.