ANNONS

Flera bilrån i Västerort – samband utreds

Gärningsmännen bryter sig in nattetid, även när folk är hemma, i jakt på bilnycklarna.
Gärningsmännen bryter sig in nattetid, även när folk är hemma, i jakt på bilnycklarna.
Det hänsynslösa rånet mot en bostad i Hässelby villastad i natt , då bilnycklar stals, var den tredje likartade händelsen på bara en vecka i Västerort.
– Vi utesluter inte att det finns ett samband, säger Joakim Nyquist, polisens förundersökningsledare.
ANNONS

Klockan var strax före fyra på onsdagsmorgonen när mannen vaknade av att ett okänt antal främmande personer hade tagit sig in i hans bostad i Hässelby villastad.

Inkräktarna tvingade till sig bilnycklar och i nästa stund upplevde mannen att han blev sprejad i ansiktet med en gas eller vätska som slog mot andningsorganen. Han hade dock piggnat till när polisen kom till platsen.

Gärningsmännen ska ha försvunnit i en svart bil, men bilen som de stulna nycklarna gick till stod kvar på parkeringen, och polisen antar att någonting hände som fick rånarna att avbryta bilstölden.

Samma tillvägagångssätt

Bara ett dygn tidigare, natten till tisdagen, inträffade ett liknande rån mot en villa i samma område.

– Det var samma modus. De bryter sig in och kommer över bilnycklar, säger Joakim Nyquist.

I det fallet försvann försvann gärningsmännen med offrets bil. Polisen vill inte gå in på detaljer, men händelsen rubriceras som grovt rån, vilket antyder att någon form av konfrontation med våld har skett med målsägaren.

Tredje händelsen

– Det hemska med de här brotten att de sker nattetid när folk är hemma. Det gör att det är extra illa. Då drabbas ju den som befinner sig hemma, säger Joakim Nyquist.

Ytterligare en liknande händelse inträffade i förra veckan, natten till onsdagen, då en villaägare i Spånga vaknade av att ett antal gärningsmän slog sönder ett fönster och tog sig in. I det fallet hittade tjuvarna snabbt vad det var ute efter – bilnycklarna. När villaägaren tagit sig ner i hallen hade tjuvarna redan lämnat huset och hans bil var borta.