Bilrånaren slog hennes liv i spillror

Sara, som egentligen heter någonting annat, känner ångest sedan den dagen då bilrånaren slog till. Hon är sjukskriven och funderar på att flytta.
Sara, som egentligen heter någonting annat, känner ångest sedan den dagen då bilrånaren slog till. Hon är sjukskriven och funderar på att flytta.
Samma dag som Sara flyttade till Enskede försökte en ung man råna hennes bil. Hon blev hotad med ett pistolliknande föremål och drogs ur bilen i håret.

– Att tvinga till sig nycklarna är det enda sättet att sno de här bilarna, säger Daniel Löfgren, polisens rångrupp.

Det var första dagen i deras nya hem. Sara, som egentligen heter något annat, och hennes familj flyttade till Enskede i juni för att ge dottern en trygg uppväxt. De hade hållit på att flytta i några timmar när Sara och hennes släkting tog bilen, som är av ett dyrare märke, till en restaurang för att köpa mat. Klockan var runt 18.

Redan när de svängde in vid matstället kände hon obehag.

– Vi ser ett ungdomsgäng som stirrar mot bilen, säger hon.

De beställde maten och gick sedan ut till bilen för att ladda mobilen.

– När vi sitter i bilen ser jag en lång maskerad man som rycker upp dörren och riktar en pistol mot mitt huvud. Jag tänker bara att han ska döda mig.

Han ryckte tag i hennes hår och drog ut henne. Sara sprang och gömde sig och hennes släkting flydde in i restaurangen och ringde larmcentralen.

– Då hör jag att han inte får i gång i bilen och jag tänker ”jävlar, nu kommer han och hämtar mig”.

Mannen fick aldrig igång bilen, antagligen för att han inte lyckades koppla ur handbromsen. Han flydde, men greps senare och dömdes med vittnen och övervakningsfilm som bevisning. Påföljden blev fängelse i ett år. Mannen, som är 19 år, har nekat till brottet.

För mindre än tre veckor sedan skedde även ett brutalt bilrån i Rågsved centrum, mitt på dagen. En man blev hotad av fyra okända män i 20-årsåldern som tvingade sig till bilen. Enligt både brottsförebyggande rådet (BRÅ) och polisen i söderort har de våldsamma bilrånen ökat i takt med att fler stöldsäkra bilar, som inte går att tjuvkoppla, finns på marknaden. Men att tvinga till sig en bil är långt ifrån något dussinbrott.

– Jag skulle uppskatta att vi har något eller några fall i söderort varje månad, säger Daniel Löfgren vid polisens rångrupp i söderort.

Sara mår väldigt dåligt efter rånförsöket. Hon är sjukskriven och familjen funderar på att flytta.

– Hela mitt liv slogs i spillror. Jag kan inte vara i mitt hem längre, det har blivit ren och skär ångest att vara där.

Hon tycker att det känns viktigt att berätta sin historia, så att andra tänker på att vara försiktiga i bilen – särskilt om man har barn med sig.

– Jag tänker bara på vad som hänt om min dotter suttit i bilen och jag sprungit in för att hämta mat. Jag tackar gudarna för att hon inte satt i baksätet, säger hon.

Jag tackar gudarna för att min dotter inte satt i baksätet.

Fakta

Nya brutala bilrånare

Ofta är de nya bilrånarna ute efter lite lyxigare bilar med stora motorer.

Bilarna skickas på export eller används vid flykt från en smash and grab-kupp.

De som utför de brutala bilrånen är ofta grovt kriminellt belastade män som är kända av polisen sedan tidigare.

Inbrott på bilverkstäder och inbrott i bostäder för att komma åt bilnycklar har också blivit vanligare.

Källa: Brå och Polisen