ANNONS

Biltema i Haninge bygger ut – trots e-handelns framfart

Biltema bygger ut i Haninge. Till höger Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg.
Biltema och Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg.
Lågpris- och sällanköpskedjan Biltema växer kraftigt och bygger nu ut i Haninge.
– För oss är det väldigt enkelt. Våra kunder vill ha fysiska varuhus. Därför expanderar vi, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.
Men bilköerna vid handelsplatsen väntas bli längre.
ANNONS

Få i Haninge har nog missat att skogsområdet mellan Biltema och riksväg 73 i Haninge röjts bort, och att en ny byggnad börjat byggas.

Lågpriskedjan Biltema, som delar handelsplatsen med Ica Maxi och Systembolaget, köpte mer mark från Haninge kommun 2018 och nu är bygget av en 10 000 kvadratmeter stor tillbyggnad i full gång.

Biltema, mellan Gudöbroleden och riksväg 73 i Haninge, bygger ut. Den nya marken köpte man från Haninge kommun 2014 för 12 miljoner.

Biltema, som ligger mellan Gudöbroleden och riksväg 73 i Haninge, bygger ut. Den nya marken köpte man från Haninge kommun 2018 för 12 miljoner.

Först nästa vinter kommer utbyggnaden att vara klar.

Det finns ingen beslutad åtgärd

Helena Hartzell, Haninges trafikchef, om arbetet att förebygga växande bilköer

Antalet parkeringsplatser kommer att bli fler, men trafiken runt infarten och rondellen, som redan i dag är ett välkänt problem hos såväl Trafikverket som kommunen och Haningeborna, väntas öka.

– Det blir fler parkeringar än mot i dag. Parkeringsplatserna kommer även att gå runt fastigheten, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema till Mitt i.

Rondellen mellan Ica Maxis och Biltema handelsplats och Gudöbroleden.

Rondellen mellan Ica Maxis och Biltema handelsplats och Gudöbroleden. Foto: Pekka Pääkkö

Analyser av trafiken genomförs

Haninge kommuns trafikchef Helena Hartzell säger till oss att Haninge kommun nu genomför analyser av vilken framtida trafiklösning som bäst förebygger växande bilköer ner på Gudöbroleden.

ANNONS

Det finns ingen beslutad åtgärd, men vi jämför vilka effekter vi får av olika utformningar och gör känslighetsanalyser kopplat till det, säger hon.
Fakta

Har omkring 140 varuhus i Norden

Totalt har Biltema omkring 140 varuhus i Norden. Kedjan har aktivt valt bort de stora byggjättarna när man bygger varuhus.

I stället är det  det småländska byggbolaget Lagans Byggnads AB som byggt de flesta varuhusen. Lagans har tidigare byggt 25 varuhus åt kedjan och bygger under 2018-2019 också alla sex nya Biltema-varuhus. Byggkostnaden för de sex nya varuhusen uppgår till drygt en miljard kronor.

Omsättningen har mer än fördubblats under de senaste åtta åren och kedjan springer ifrån de främsta konkurrenterna Jula och Clas Ohlson, vilket SVT:s ”Uppdrag Granskning” berättade tidigare i år.

 

Lågprisimperiet Biltema har blivit en av landets snabbast växande sällanköpskedjor, och det är inte bara i Haninge man expanderar.

Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema. Foto: Pressbild

Likt nyöppnade lågpriskedjan Dollarstore, vid Port 73 på andra sidan Nynäsvägen, har Biltema de senaste åren satsat på fler fysiska butiker trots konkurrensen från e-handeln och en växande butiksdöd.

För oss är det väldigt enkelt. Våra kunder vill ha fysiska varuhus. Därför expanderar vi, säger Johan Gerdevåg.

– Självklart förväntar vi oss en omsättningsökning när vi gör en investering, fortsätter han.

Bygger sex nya varuhus i Sverige

Den senaste femårsperioden har koncernen byggt eller öppnat flera nya varuhus i Sverige och Norge.

Sedan 1,5 år tillbaka bygger butikskedjan sex nya varuhus i Sverige, bland annat i Haninge och i Upplands Väsby.

Fakta

Ägandet av Biltema är förlagt till lågskatteländer

Biltemas ägare och grundare är den 80-årige miljardärsdoldisen Sten-Åke Lindholm, som sedan ett 20-tal år är bosatt i Schweiz. Han har tillgångar på runt elva miljarder kronor i utländska bolag, enligt en granskning av Expressen 2017.

Hela ägandet av Biltema är förlagt till lågskatteländer.

Såväl ”Uppdrag Granskning” som Expressen har rapporterat om att ägaren, mångmiljardären Sten-Åke Lindholm, i flera år brukat avancerad skatteplanering och att han genom flera utlandsbaserade bolag minskat företagets beskattning i Sverige.

Han utreds sedan en tid tillbaka för brott av åklagarmyndigheten i Albanien kring penningtvätt efter att mångmiljonbelopp satts in på ett nyöppnat konto i Albanien med kopplingar till en högt uppsatt Biltema-chef. Stora summor av hans pengar har frysts, vilket SVT:s ”Uppdrag Granskning” avslöjade i april.

Biltema har tillbakavisat alla anklagelser om penningtvätt.

I ett mejl till Aftonbladet från Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg tidigare i år rapporterar man att Biltema-gruppen de senaste fyra åren har betalat 1,9 miljarder kronor bara i bolagsskatter. Man kallar samtidigt anklagelserna om penningtvätt för ”rent nonsens”, och menar att Sten-Åke Lindholm stöttat en familj i samband med behov av vård och anständiga bostäder i Albanien genom privata gåvor.