Polisen grep biltjuvar i Djursholm: ”De är hemmahörande i öst”

Lyxrattar i massor hittades i bilen vid Tyresta nationalpark.
Polisen grep biltjuvar i Djursholm – misstänks för flera bilstölder i Täbypolisens område.
Polisen höll spaning efter misstänkta biltjuvar i Djursholm. Då kunde de gripa två män i 40-årsåldern som försökte stjäla bilar av dyrare modell.
– Det handlar om personer som vi har haft information om att de ska begå brott i regionen, säger Per Åkermark.

Natten mellan tisdag och onsdag försökte två män stjäla en bil av dyrare modell i Djursholm. Det rörde sig om personer som polisen tidigare hade misstänkt för bilstölder i Täbys polisområde.

– Vi fick indikation att de varit i Djursholm så vi gick igenom övervakningsfilmer och jämförde dem med det bildmaterial som vi hade sedan tidigare och kunde koppla ihop dem, säger Per Åkermark som är operativ samordnare på Täbypolisen.

Männen misstänks för försök till stöld och i samverkan med andra polisiära enheter satte Täbypolisen in en resurs för att spana efter biltjuvarna. Och två dagar senare fick de napp.

– Vi kände på oss att de skulle återkomma till området så vi fortsatte spana. I samband med de lyckades vi lokalisera två gärningsmän som befann sig på en villa tomt och hade intresse för en annan bil, säger Per Åkermark.

Fakta

Polisens tips: Så skyddar du din bil

  • Ställ bilen i ett garage om sådant finns
  • Använd rattkrycka
  • Larm
  • Ställ bilen på en upplyst plats
  • Övervakningskamera kan hjälpa polisen om du haft ovälkommet besök
  • Förvara bilnycklar i en plåt eller metallbox en bit in i hemmet då tjuvar ibland använder sig teknisk utrustning som kan få bilnyckeln att öppna bilen.

Sitter häktade misstänkta för fler stölder

De bägge männen sitter häktade och under tiden arbetar polisen med att koppla ihop männen med flera andra biltillgrepp som ägt rum i polisens geografiska område.

– Vi kunde även utredningsvägen misstänka att de hade begått andra brott tidigare i somras så nu görs ett omfattande arbete med spårsäkring, analys av filmer och förhör.

Männen är hemmahörande öst och tillhör troligtvis en utländsk organiserad konstellation

Per Åkermark, operativ samordnare på Täbypolisen

Polisens teori är att bilarna lämnar landet eller att de plockas sönder i Sverige då tjuvarna ibland endast säljer bildelar.

– Männen är hemmahörande öst och tillhör troligtvis en utländsk organiserad konstellation. Vissa bilar lämnar landet för att säljas i andra länder. Andra blir slaktade här, vi har tidigare gjort fynd där vi har hittat slaktade bilar.