Biltjuvarna krävde pengar av bilägaren

Först stals hans bil – sedan pressades han på pengar. Södertörns tingsrätt dömde nyligen fyra unga män för att ha utövat utpressning mot en näringsidkare i Bagarmossen.

Mannen som äger bilen driver en butik, där de unga männen brukar handla. En lördag besökte en av dem, en 17-åring, butiken flera gånger.

När mannen stängde butiken upptäckte han att hans bil var borta och att bilnyckeln som han lagt under kassan saknades. Mannen gjorde en polisanmälan och försökte dra sig till minnes vilka som kommit dit under dagen. Han kom att tänka 17-åringen och ringde till honom för att fråga om det var han som tagit bilen. 17-åringen nekade men återkom några dagar senare och undrade: ”Vad får jag om jag tar reda på din bil?”.

Mannen blev orolig för att bilen, som värderas till minst 90 000 kronor, skulle säljas vidare. Därför gick han med på att betala 6 000 kronor. Mannen uppmanades att inte blanda in polisen och fick instruktioner om att snabbt lägga summan i en papperskorg.

När han gjort det fick han en vägbeskrivning till bilen av en annan kumpan som följde med på färden.

När de kom fram sa mannen att han skulle ringa en bärgare – men ringde i stället till polisen.

17-åringen dömdes nyligen till ungdomsvård för stöld, utpressning och olovlig körning. Ytterligare två 17-åringar och en 20-åring har dömts för inblandning i utpressningen.

Samtliga har nekat till brottet och hävdat att det inte handlat om tvång.

Mannen blev orolig för att bilen, som värderas till minst 90 000 kronor, skulle säljas vidare.