Bim är den yngsta någonsin

Bim Eriksson.
Bim Eriksson.
De senaste tio åren har flera politiska partier i Botkyrka sett sjunkande medlemstal.

Nu satsar både Socialdemokraterna och Moderaterna på att få in unga i den politiska hetluften.

För ett år sedan blev Bim Eriksson, 23 år, den yngste nämndordföranden någonsin.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har tappat medlemmar de senaste tio åren. Tillsammans handlar det om ett tapp på hundratals medlemmar.

– Vi har gått från att ha 700-800 medlemmar i Botkyrka till dryga 500 medlemmar i dag, säger Serkan Köse, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Det är ännu ingen risk att partierna inte ska kunna tillsätta personer på olika politiska uppdrag. Men både Serkan Köse och Moderaternas oppositionsråd Jimmy Baker menar att det är viktigt att vända trenden.

– Det måste finnas nya för mitt uppdrag i framtiden. Vi måste hitta ungdomarna och entusiasmera dem. Moderaterna ska försöka ha en ung person i alla nämnder, det är strategiskt för då ser andra unga att de kan komma in och påverka partiet och politiken, säger Jimmy Baker.

Även Socialdemokraterna har tillsatt unga personer på nya platser. I kultur- och fritidsnämnden tog 23-åriga Tumbabon Bim Eriksson klivit från vice ordförande till ordförande efter valet. Hon började i nämnden redan som 18-åring.

– När jag kom såg representationen annorlunda ut. Den som var näst yngst var kanske 27 år. I övrigt var folk äldre. Nu får jag vänja mig på att jag inte är yngst längre. Socialdemokraternas mål är att minst 25 procent av de valbara ska vara under 35 år, säger hon.

Bim tycker att det finns ett stort politiskt intresse bland folk i allmänhet. Det ser hon både i sociala medier och bland personer hon möter.

– Hur vi sedan ska få folk till partipolitiken är en fråga vi brottas med varje dag. Det gäller att förändra bilden av politik som något tråkigt. Vi måste tänka på vad vi kommunicerar ut och hur vi gör det, säger hon.

Bim Eriksson menar att det är viktigt att visa ungdomarna att deras vardag är politisk och att de själva kan påverka den.

– Vi träffar ungdomar och berättar om det här. Det gäller att politisera samhället.

Bim menar att det är viktigt att ge de som är aktiva i ungdomsförbunden plats i de styrande församlingarna, precis som hon. Väl där ska de unga inte ska behöva förställa sig för att bli tagna på allvar.

– Du ska kunna vara som du är, inte känna att du behöver ta på dig en kavaj och förvandlas till politiker. Det är också otroligt viktigt att partierna välkomnar de unga med öppna armar – för de behövs.