Bina brummar, nu är det vår

Sol, värme och vintergäck som lyser gul i backen.

Våren har äntligen nått Huddinge och varma vindar väntas hela nästa vecka.

– Man kan hänga vinter­kappan en liten bit längre in, säger meteoro­logen Alexandra Ohlsson.

Det är dags att stoppa undan vintermössan och kängorna och plocka fram vårjackan ur garderoben. Värmen har kommit för att stanna och en kort vinter satte reglerna ur spel.

I normala fall kommer våren till Stockholm i mitten av mars, men i år var den tidigare än någonsin – runt den 17 februari räknar SMHI med att den gjorde sitt intåg. Då hade medeltemperaturen legat på över 0 grader flera dygn i sträck.

Det är också den tidigaste våren i Stockholm på minst fyra år.

– Den är tidig runt om i landet. Får vi de varma vindarna från Sydeuropa så blir det vår. På längre sikt kommer vi troligen att få tidigare vårar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

En av de Huddingebor som gläds åt solen och värmen är ­Monica Prytz som bor i Vidja. Hon var ute och promenerade med sina hundar vid sjön Orlången i veckan som gick och passade på att ta en bild av islossningen med mobilen.

– Man piggnar verkligen till, det har varit en så lång och mörk ­vinter och det betyder jättemycket­ att vi går mot ljusare tider. Och mina snödroppar har börjat komma upp ur gräsmattan, säger hon.

Trots att SMHI lovar varma vindar och milda temperaturer de kommande veckorna så kan det bli bakslag. Och för att kunna utropa sommar senare i år ska en månads medeltemperatur vara över tio grader.

– Man ska inte ropa hej än för det kan komma snö ända in i april, säger Alexandra Ohlsson.