Bio Forellen en pigg jubilar

I ett halvt sekel har Bio Forellen visat filmer för Tyresöborna. Biografen som klarat sig genom toppar och dalar upplever just nu ett uppsving.

Och det är pensionärer och barnfamiljer som står för uppgången.

Lars-Åke Jonsson, 72, minns fortfarande köerna som ringlade ända bort till Sandelins – restaurangen som låg där Kapp-Ahl ligger i dag.

– Då visade vi Hajen, det måste ha varit i slutet av 1970-talet, säger han.

Lars-Åke är en av dem som var med och räddade Bio Forellen, när Folkets hus och parker i mitten av 1970-talet bestämde sig för att lägga ned.

Med kommunen i ryggen tog han och de andra filmentusiasterna i Tyresö filmförening på sig att sköta bion.

Hans dotter Maria Aro, som ärvt sin pappas engagemang i filmföreningen, berättar att hon i princip vuxit upp på Forellen.

– Jag fick se mycket film och när det var fullsatt fick vi sitta i trappan där det var väldigt kallt och dragigt. Men det gjorde inget. Jag älskade film redan då, säger hon.

Under åren har eldsjälarna i filmföreningen sett besökstalen stiga och sjunka. Toppen nåddes 1985 – året då filmer som Breakfast club, Mitt liv som hund, Purpurfärgen, Susan var är du och Tillbaka till framtiden gick upp på biograferna.

Under 1990-talet, då först videobandspelaren och senare dvd-spelaren blev en standardmöbel i vardagsrummen, genomlevde Bio Forellen flera tunga krisår. Men 2005 kom vändningen – kanske tack vare kommunens satsning på en ny foajé och en ny ljusskylt. Några år senare byttes även de flesta klappstolarna ut till större biofåtöljer.

Eila Andersson, ordförande i filmföreningen, är nöjd med utvecklingen och den nuvarande mixen med svenska storfilmer, brittiskt och amerikanskt samt smalare filmer från olika delar av världen.

– Bland Tyresöborna är de svenska storfilmerna ofta givna succéer, medan amerikanska kärlekskomedier och vampyrfilmer visat sig vara riktiga bottennapp, säger hon.

Den typiska biobesökaren i dag är antingen en medlem i en barnfamilj, en person i övre medelåldern, eller en äldre pensionär.

Enligt Eila Andersson händer det då och då att foajén fylls av rullatorer – vilket hon tycker är fint.

– Bio är ju ett sätt att komma ut och träffa andra, säger hon.

Hur det ska gå med Bio Forellen i framtiden när norra centrum byggs om låter Eila Andersson vara osagt.

– Vi har fått höra att Bio Forellen ska bevaras och att man ska bygga ett kulturcentrum runt omkring, men man vet aldrig vad som händer, säger hon.

Fakta

Forellen drivs av Tyresö filmförening sedan 1975

Bio Forellen öppnade 21 januari 1964.

1975 bestämde Folkets hus och parker sig för att lägga ner bion, men i samarbete med kommunen kunde Tyresö filmförening fortsätta att driva bion. Kommunen stod för lokalerna i Forellskolans aula – bioföreningen för verksamheten.

2004 renoverades foajén och bion fick den ljusskylt den har i dag.

I slutet av 2011 fick bion sin nya stora digitala projektor.