Bio på Kungsholmen kan snart bli verklighet

Mitt i träffade SF Bios VD Maria Skoglund i mitten av december framför den gamla biografen Draken på Fridhemsplan. Draken är inte aktuell att bli bio igen.
Mitt i träffade SF Bios VD Maria Skoglund i mitten av december framför den gamla biografen Draken på Fridhemsplan. Draken är inte aktuell att bli bio igen.
En bio på Kungsholmen kommer allt närmre.

SF Bio tittar just nu på en lokal i stadsdelen – och det tack vare Mitt i Kungsholmens läsare.

Det var i december förra året som Mitt i Kungsholmen avslöjade att SF Bio vill öppna en bio i stadsdelen. Företaget efterlyste också då förslag från läsarna om var en sådan bio skulle kunna ligga.

Nu har planerna blivit mer seriösa och företaget tittar på en lokal, berättar Mats Kullander från SF Bio. Och det är på grund av Mitt i:s artiklar och er läsares hjälp som färslaget dykt upp.

– Ja, det är tack vare era läsare, säger Mats Kullander.

Han vill inte avslöja var den eventuella bion skulle ligga, men lovar mer information senare i år.

Det är snart 20 år sedan biografen Draken vid Fridhemsplan visade sin sista film. Då stängde alltså också Kungsholmens sista biograf.

Men SF Bio har den senaste tiden sett en ökad efterfrågan på kvartersbiografer, som motvikt till de stora komplexen som tidigare varit populära att bygga.

Under bions guldålder kring 1940-talet fanns 18 biografer – bara på Kungsholmen. På den tiden gick stockholmarna på bio i snitt 22 gånger per år.

– Före tevens tid var bion nyhetsbäraren tillsammans med tidningarna. Då hade vi omkring 60 miljoner besök årligen i Sverige. I dag ligger samma siffra runt 15 miljoner, sa SF Bios vd Maria Skoglund till Mitt i i december.