ANNONS

Biobesök i stället för bad i sommar

Återvinningsstationer, handel och bio – där är den kalla sommarens vinnare.

Värre har det varit för Patrick Ericsson som driver Strandgrillen vid Flatenbadet.

– Den sämsta sommaren på åtta år, säger han.
ANNONS

Den som väntade med semestern drog en vinstlott. De senaste dagarna har solen strålat över Stockholm och utomhusbaden i söderort har fyllts av besökare.

Värre var det i juni och juli. Lågtryck efter lågtryck passerade, regnet vräkte ner och nordanvindarna bet i semesterfirarnas skinn. För Patrick Ericsson, som driver Strandgrillen vid Flatenbadet, har det varit tufft.

– Det är den sämsta sommaren på de åtta år som jag har drivit grillen. Det brukar åtminstone vara någon riktigt fin vecka, men så har det inte varit i år.

Räknar du med att det kan vara ­dåligt väder när du drar igång inför säsongen?

– De första åren gjorde jag det, men nu har det varit några fina somrar så i år tänkte jag inte så. Men vi försöker utveckla verksamheten här för att få folk att komma hit även när det inte är fint väder. Vi har hård konkurrens från datorer, charterresor och biografer.

Ja, för biografägarna har det roligare. Biografen i Heron city har haft en riktig kanonsommar vad gäller antalet sålda biljetter.

– Förra sommaren hade vi drygt 118 000 besökare under juni och juli. I år hade vi drygt 157 000. Det är en rejäl skillnad, säger Thomas Runfors, informationschef vid SF Bio.

Brukar du önska dig regniga somrar?

– Jag önskar mig bra filmer. Folk går på bio även när det är fint väder om filmerna är bra.

ANNONS

När söderortsborna inte satt i biomörkret gick de och handlade. I Farsta centrum har butikerna tydligt märkt av den ruggiga sommaren. I juni och juli ökade antalet besökare med fem, respektive sex procent, enligt Thomas Levander, marknadsområdeschef. Och de har inte bara skyddat sig från regnet inne, de har handlat också.

– Försäljningsmässigt var juni den bästa någonsin. Siffrorna för juli är inte klara, men jag gissar att de ser liknande ut.

Till hösten kommer garage och förråd att vara ovanligt välstädade. Återvinningscentralerna i söderort har nämligen haft ovanligt många besökare i sommar – upp till 15 procent fler på Östberga återvinningscentral.

Och nu verkar det som att sommaren har kommit för att stanna en stund. Patrick Ericsson blickar ut över solglittret i sjön.

– Jag hoppas att vi kan ta igen lite av det vi förlorat.

Badstränderna har gapat tomma större delen av juni och juli. Men för biograferna, Ikea och centrumbutikerna har det varit strålande tider.

Försäljningsmässigt var juni den bästa någonsin.Thomas Levander, marknadsområdeschef, Farsta centrum

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.