Christer Åslund har varit biodlare i Bromma sedan mitten av 1980-talet.

Ett bra år kan han få ihop 100 burkar honung.

– Jag säljer honung till grannarna, säger Christer Åslund.

För den som i stället köper sin honung i butiken är det nästan omöjligt att veta vad honungsburken innehåller, enligt Christer Åslund.

– Problemet i dag är att i affärerna säljs blandhonung, säger han.

Honung märkt med honung från EU är enligt Christer ingen garanti att burken verkligen innehåller honung.

– Det kan betyda vad som helst, säger han.

Bin flyger max en kilometer från bikupan för att samla nektar och pollen.

Bin flyger max en kilometer från bikupan för att samla nektar och pollen.

Stefan Källstigen

Hur omfattande är honungsfusket i Sverige?

– Köper du en produkt där det står en blandning av EU- och icke EU-honung då kommer du att köpa en del sirap, säger Björn Dahlbäck, ordförande i Sveriges biodlares riksförbund.

Kan man tro att det finns fuskhonung i Sverige?

– Man kan säga så här, det finns alltid en risk att oseriösa aktörer fuskar med livsmedel generellt, det är svårt att säga vilket livsmedel det kan vara, säger Henrik Borsch, statsinspektör och sakkunnig på Livsmedelsverket.

Bikuporna är gjorda av frigolit. Vid den här tiden på året bor cirka 4 000 bin  i varje kupa. Vid midsommar har antalet ökat till 50 000.

Bikuporna är gjorda av frigolit. Vid den här tiden på året bor cirka 4 000 bin i varje kupa. Vid midsommar har antalet ökat till 50 000.

Stefan Källstigen

En uppskattning som Livsmedelsverket har gjort är att tre procent av de livsmedel som släpps ut på EU-marknaden är otillåtet manipulerat, enligt Henrik Borsch.

Pekar ut Kina

Enligt biodlarnas riksförbund är Kina en storproducent av fuskhonung. Efter att USA infört en importbegränsning av kinesisk honung har kinesiska producenter enligt Björn Dahlbäck styrt om sin export till transitländer, som Indien och Vietnam, två länder som plötsligt seglat upp som stora honungsproducenter.

Biodlarna ifrågasätter att Indien och Vietnam plötsligt blivit storproducenter av honung.

– Man kan inte öka sin honungsproduktion från ena året till det andra med flera tusen ton, det klarar ingen. Min uppfattning är att det är honung som är tillverkad i Kina, honung som inte är honung utan rissirap eller majssirap som man tillsatt honungsextrakt, säger Björn Dahlbäck. 

Det finns ingen anledning att vara rädd för bin, säger Christer Åslund: "De sticks bara om man kliver på dem eller sätter sig på dem."

Det finns ingen anledning att vara rädd för bin, säger Christer Åslund: "De sticks bara om man kliver på dem eller sätter sig på dem."

Stefan Källstigen

I Stockholms stad har miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ansvaret för kontrollen av honung som säljs.

Har det hänt att ni har stoppat honung som inte har varit honung i Stockholm?

– Nej, jag kan inte säga så. Vi gör generellt ungefär 7 000 kontroller av livsmedel per år i Stockholm, kontroller på restauranger, butiker, förskolor, skolor, kontroller som innehåller flera olika moment, som märkning, kontroll av hygien och ibland provtagning, säger Kristine Fornander, enhetschef för livsmedelskontrollen på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Hoppas på EU-direktiv

I Bromma sätter sig ett bi på Christer Åslunds ena öra, vänligt sinnat, visar det sig

Känner dina bin igen dig?

– Ja, de tittar på en och känner igen doften, säger Christer Åslund.

Christer Åslund, som har sina bikupor i Riksby, hoppas närmast på ett nytt EU-direktiv som kom i början av april, som talar om hur honung ska märkas, för att minska honungsfusket och få konsumenterna mer medvetna om vad de köper.

Christer Åslund.

Christer Åslund.

Stefan Källstigen

Christer Åslund säger att en återkommande kommentar han brukar få av sina köpare är att hans honung kostar mer än honungen i butiken.

– Jag brukar svara att det gör den kanske men biodlare i Sverige tar betalt för sin honung.

För sin egen del hoppas Christer Åslund att EU-direktivet ska ändra på attityden hos de som köper hans honung.

– Att det minskar gnället.