Biograf Reflexen fyller 40 år

Biograf Reflexen 1977
Biograf Reflexen 1977
I år firar ideella biograf Reflexen 40 år. Intresset är större än någonsin. Foto:Reflexen
I år firar ideella biograf Reflexen 40 år. Intresset är större än någonsin. Foto:Reflexen
Föreningen tog över biografen 1977, tanken var framförallt att skapa en lokal mötesplats.
Föreningen tog över biografen 1977, tanken var framförallt att skapa en lokal mötesplats.
Reflexens foajé.
Reflexens foajé.
Inne i biosalongen
Inne i biosalongen
Att vara en lokal mötesplats för kultur. Och visa europeisk kvalitetsfilm där man bor. Det var drivkraften när biograf Reflexen togs över av ideella krafter i Kärrtorp 1977. Nu firar de 40-års jubileum och någon konkurrens från filmer på nätet känner de inte av.

– Vi jobbar för glädjen och för att folk ska komma hit och uppleva saker tillsammans, det är vår belöning, säger Mats Rosenqvist, ordförande i kulturföreningen Biograf Reflexen.

Alla i föreningen utom maskinisten jobbar ideellt.

Det startade för 40 år sedan när SF, som då hade biografen, hade beslutat sig för att lägga ner.

– Vi tycker det är viktigt att det finns mötesplatser där det pågår aktiviteter även i ytterstaden. Så att man inte behöver åka in till stan för att göra något, säger Mats Rosenqvist.

Alla som jobbar i föreningen har ett stort intresse för film och på repertoaren finns framför allt på europeisk och svensk film och filmer för barn.

Men när de startade 1977 var kulturutbudet bredare. Då hade man även teater, musik och författarprogram i lokalerna som delades med Tur-teatern.

– Då hette vi Skarpnäcks kulturkommitté och hade fått i uppdrag av kommunen att vara med och ansvara för all kultur i vår stadsdel. Förutom alla som jobbade ideellt fanns en anställd kultursekreterare och vi hade en stor budget, säger Mats Rosenqvist.

Idag ser förutsättningarna annorlunda ut.  Förutom ett stort utbud av tv-kanaler finns även möjligheter att titta på filmer via internet. Men någon biografdöd likt den på 60- och 70-talen märker de inte av.

– Nej vi märker inget sådant. Det finns ett sug efter att se film tillsammans med andra. Det är en helt annan upplevelse än att titta på tv, dator eller telefon, säger Mats Rosenqvist.

Förra året hade biograf Reflexen 11 600 besökare. I år tror de att det blir ännu fler.

– Under våren hade vi betydligt fler besökare på våra vuxen- och ungdomsfilmer än samma period året innan. Vi hade regissörsbesök och den svenska filmen Måste gitt gick väldigt bra. Våra besökare verkar också nöjda, många säger att vi visar bra filmer och att det är vänligare och trevligare här än på andra biografer, säger Mats Rosenqvist.

Fakta

Reflexen firar 40 år

Den  24 september firar Biograf Reflexen i Kärrtorp 40-års jubileum.

Det var i september 1977 som föreningen tog över biografen från SF.

Förra året hade de 11 600 besökare.

Biografen har förutom ordinarie filmvisningar även skolbioverksamhet.

Idag har Tur-teatern har flyttat in i egna lokaler strax bredvid och biografen delar lokaler med Teater Reflex som de även har en del gemensamma arrangemang med.

På jubileet visas tre filmer:  Barnfilmen Märta proppmätt av Petra Revenue och Samir Arabzadeh kl 13, Borg av Janus Metz kl 16 samt The Square av Ruben Östlund kl 19.30.

Förutom filmvisningarna blir det även andra aktiviteter men vad de består i vill kulturföreningen Biograf Reflexen inte avslöja än.

Källa: Kulturföreningen Biograf Reflexen