ANNONS

Biologerna ber om hjälp vid algblomning

Arkivbild på algblomning vid skärgårdsön Yxlan från 2015.
Arkivbild på algblomning vid skärgårdsön Yxlan från 2015.
Länsstyrelsen följer algernas väg till kusten till stor del via satellitbilder och har inte alltid så god lokal kännedom. Därför behövs bilder från allmänheten, så att algblomningen kan kartläggas längs skärgårdens vikar och stränder.
ANNONS

Senaste tio-tolv dagarna har stränder och vikar i yttre-skärgården varit täckt med blommande alger. Soligt väder och vindstilla är avgörande för om algblomningen flyter in till land.

– Vi har en hel del gryn i skärgården, framförallt i vikar kring Sandhamn och Bullerö, där de flyter in från havet, säger Jan Olsén, naturbevakare för Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fått rapporter om giftalger finns ute till havs, från Ålands hav, ner till Landsort i södra delen av Stockholms skärgård. Men risken att giftalgerna ska nå Stockholms inre stränder är relativt små, förklarar Jan Olsén.

– I dag blåser det frisk vind, och då slås algernas strukturer sönder och sjunker ner i vattnet. Vi gör en optiskt bedömningen av läget och vi har inte sett några giftalger i skärgården.

Att det ska vara någon fara att bada bedömer inte Jan Olsén.

– Nej, det går bra att bada även långt ute i skärgården. Fast man bör göra det på lä-sidan från havet, där brukar vattnet vara klarare.

Algblomning blir inte alltid giftig

För tillfället råder det algblomning nästan överallt i skärgården och det syns genom att vattnet ser ut som en senapsgul havregrynsgröt.

– Blågrön-alger finns jämt i vattnet jämt och behöver en temperatur på över 15 grader och solljus för att den ska blomma. Det är inte alltid blågrön-algen producerar gift vid blomning, det sker till högst femtioprocent, säger Annika Lindström, marinbiolog på Länsstyrelsen.

Det som händer är att blågrön-algen som består av cyanobakterier får en ökad tillväxt när solen skiner och vinden håller sig stilla.

ANNONS

Att bada i vatten där giftalger har uppkommit medför dock inte någon livsfara.

– Det kan bli irritationer på huden och får man i sig upprepande kallsupar kan man bli illamående. Ofta löser det sig självt genom att folk undviker att bada för vattnet ser obehagligt ut. Hundar som gärna simmar med öppen mun bör man hålla på land.

Vill få in bilder från allmänheten

Länsstyrelsen bevakar algernas utbredning via satellitkartor från SMHI och rapporter från naturbevakare.

Vetskapen hur det ser ut vid enskilda platser kan vara svårt att tyda från luften. Därför blir marinbiologerna på Länsstyrelsen glada när privat personer skickar in lokala bilder till deras Facebook eller e-post.

– Vi tittar på bilder och gör en bedömning på hur det ser ut. Vi samlar ständigt in information från olika håll och meddelar en samlad bild av det aktuella läget.

Fakta

Detta krävs för att algerna ska blomma

  • Att vattnet håller en temperatur på minst 15 grader.
  • Rikligt på solljus.
  • Helst lite eller ingen vind alls.
  • Det mesta av algblomning sker ute till havs och driver sedan in mot land.
  • Blåsväder gör att algerna rörs ner i vattnet.
  • Vid algblomning kan blågrön-algen eller cyanobakterien producera gift. Badar man i vatten där det finns giftalger kan man få irritationer på huden, och vid en kallsup kan man bli illamående och känna yrsel, och i värsta fall drabbas av diarré.
  • Bra att känna till är att cyanobakterien inte dör även om vattnet kokas.
Källa: Länsstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.