Bion i Ekskogen får 295 400 till ny teknik

Samtidigt som kulturförvaltningen jobbar för en digital bio på Vallentuna teater får Saga bio i Ekskogen 295 400 kronor till ny teknik. Nu måste lika mycket pengar till hittas.

Saga bio är en av flera små lokala biografer som nu får ekonomiskt stöd av Svenska filminstitutet. 295 400 kronor får föreningen Kårsta-Ekskogens bygdegård för att digitalisera biografen och köpa in en ny projektor, en ljudanläggning och en ny filmduk.

– Vi är glada för det, men nu börjar jobbet med att få ihop lika mycket pengar till, säger Roger Österberg, ordförande i föreningen.

Svenska filminstitutet finansierar nämligen bara hälften av beloppet som behövs för att digitalisera biografen. Resterande 295 400 kronor måste nu hittas på annat håll.

Kårsta Ekskogens bygdegård sökte tidigare i år en större summa, 900 000 kronor, från kommunen för digitalisering. Den ansökan har föreningen dragit tillbaka. Nu planerar de i stället att söka en mindre summa.

Men trots att kommunen är positiv till kulturinitiativ på landsbygden är det oklart om de tänker lätta på plånboken.

– Det är jättebra med föreningar som tar initiativ och att kultur sprids i hela kommunen. Men i vår budget finns inga pengar till det. Det är upp till politikerna, säger Anders Dahlgren, enhetschef för kultur på Vallentuna kommun.

Inte heller politikerna har några raka besked att ge.

– Jag vill gärna svara på din fråga men kan inte i nuläget, säger Mattias Andersson (C) ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

– Det är väl oerhört intressant med kultur i hela kommunen. Men det måste diskuteras i nämnden. Och ännu har vi inte fått någon ansökan, säger han.

Parallellt med digitaliseringen av biografen i Ekskogen väntar nu kulturförvaltningen på ett beslut i fullmäktige om grönt ljus för att få investera i en digital bioanläggning i Vallentuna teater i centrala Vallentuna.

En krock måhända, men enligt Anders Dahlgren finns inget som hindrar att två digitala biografer finns i kommunen.

– Enligt en filmutredning som gjordes här 2012 finns inga hinder för två biografer i kommunen, säger han.

Fakta

De får stöd av Filminstitutet