Bion Paraden kan få tre etagevåningar

Biograf Paraden på Gärdet kan förvandlas till etagevåningar. I en lägenhet blir biobalkongen ett eget våningsplan.

Och bion är bara en av många otippade lokaler i stan som byggs om till bostadsrätter.

Paraden på Valhallavägen byggdes 1932 och var en av stans första funkisbiografer. Bion är stängd sedan länge och inrymmer i dag kontorsverksamhet. Ovanför bion är det redan bostäder.

Mycket av bion har dock försvunnit med åren, men i den gamla salongen finns till exempel balkongen fortfarande kvar.

– Bostadsrättsföreningen vill bygga om den gamla biosalongen till bostäder, eller till centrumverksamhet. Och om staden i den nya detaljplanen kan skydda ursprungliga, fina detaljer ser staden inget hinder mot önskemålet, säger Marianne Dufva, arkitekt och konsult åt stadsbyggnadskontoret i ärendet.

Tre etagevåningar är planerna för den gamla bion när förvandlingen står klar.

En av lägenheterna kan då få hela den gamla biobalkongen som övre våning. Och staden tror inte det blir några svårigheter att bygga om en så pass spektakulär yta till bostäder.

– Det är absolut viktigt att bevara byggnadens speciella detaljer och det är säkert föreningen mycket intresserad av också, säger Marianne Dufva.

Men Paraden är inte den första oväntade lokalen som byggs om till bostadsrätter. På Ruddammsbacken görs en annan biograf, byggd 1939, om till bostäder. Och i Patent- och registreringsverkets annex på Valhallavägen planeras bostäder.

På Kungsholmen görs en gammal chokladfabrik om till lyxbostäder. Och Tekniska nämndhuset i samma stadsdel ser ut att gå från kontor till bostäder när stadens tjänstemän flyttar till söderort.

– Trenden är att det är en så kraftig inflyttning till Stockholm att staden söker överallt med ljus och lykta efter bostäder, säger Marianne Dufva.

Men om det inte blir bostäder i Paraden flaggar staden för att det i stället kan bli centrumverksamhet i den gamla bion.

– Det kan bli butiker, föreningslokaler eller kanske en hundsalong. Det kan bli lite vad som helst, säger Marianne Dufva.

Fakta

Chokladfabrik och kvarn blir bostäder

I en chokladfabrik vid Sankt Eriksbron ska det byggas 70 lägenheter.

I Bromma har mentalsjukhuset Beckomberga byggts om till bostäder.

I Midsommarkransen har en gammal piano- och tvättmedelsfabrik byggts om till bostadsrätter.

På Kvarnholmen bygger man om den gamla kvarnen ”Tre Kronor” till 160 bostäder.

På Ruddammsbacken 28 görs en annan biograf om till bostäder som kostar upp mot sju miljoner.