ANNONS

Bioreklam ska uppmana till hjälp

Victoria Edström och Camilla Beckung.
Victoria Edström och Camilla Beckung.
Ungdomar som utsätts för brott gör sällan en polisanmälan.

Det ska Stödcentrum för unga brottsutsatta ändra på – med hjälp av reklamfilmer.
ANNONS

”Jävla bög, hur kan du vara så ful?” En kille spelar att han blivit utsatt för näthat. En tjej berättar om en våldtäkt, då en kille fortsatte att ha sex fast att hon ändrat sig och sagt att hon inte ville längre.

Under november kommer tre reklamfilmer att rulla på biograferna och Spotify. Stödcentret vill uppmärksamma att endast var femte ungdom som blir utsatt för brott polisanmäler, och att alldeles för få vågar prata om händelsen.

Därför samlade de i torsdags över 100 personer från till exempel skolor, socialtjänst och polis på Vallentuna teater för att berätta om verksamheten.

Deltagare från Vallentuna, Täby, Österåker, Vaxholm och Danderyd var inbjudna, de orter som tillhör stödcentrets upptagningsområde med kontor i Täby.

– Det är en försvinnande liten andel som vet om att vi finns. Många unga vågar inte prata om det som de upplevt. Det känner skuld och skam som gör det så svårt att berätta för en lärare eller anhörig, säger Camilla Beckung, kurator på stödcentret.

Alla ungdomar, mellan 13 och 23 år, som blir utsatta för brott såsom hot, misshandel, sexbrott och rån kan få hjälp av stödcentret.

Ungdomarna får vara anonyma och de måste inte polisanmäla för att få ta del av hjälpen. Förutom stödsamtal får ungdomarna råd och tips om de i alla fall skulle vilja kontakta polisen eller andra myndigheter.

Stödcentret kan också hjälpa till med skolarbetet om det blivit lidande.

– Vi kan även träffas på neutrala platser, som ett bibliotek eller ett kafé, säger kuratorn Victoria Edström.

ANNONS

Målet är att filmerna också ska rulla på skolornars teveapparater och bli en del av skolornas brottsförebyggande arbete runt om i Roslagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.