Birgitta bröt benet på dumpad elsparkcykel – kan få bestående men

Birgitta Nilsson från Sollentuna bröt foten när hon föll över dumpad elspark i parken vid Norra Bantorget
Birgitta bröt ena foten på tre ställen och stukade den andra i olyckan. Nu har hon en gåstol för att kunna ta sig fram hemma i villan.
Birgitta från Sollentuna promenerade i city med sin syster när hon fastnade med foten i en elsparkcykel som dumpats på gångvägen.
Resultatet blev tre benbrott, nio dagar på sjukhus med svåra smärtor, sex veckor i gips och risk för bestående men.

– Min sommar blev förstörd och jag vet inte ens om jag blir återställd. Jag är ju långt ifrån ensam, elskotrarna ligger och dräller överallt. Och ingen vill ta ansvar! säger Birgitta.

Det var den 24 juli som Birgitta gick i en park vid Norra Bantorget efter en lunch med sin syster Gunhild och plötsligt kände en doft av jasmin.

Birgitta Nilsson från Sollentuna bröt foten när hon föll över dumpad elspark i parken vid Norra Bantorget

Birgitta är väldigt växtintresserad och tappade uppsikten över gångvägen när hon skulle lukta på en blomsterbuske i stan. Nu ska hon sitta med foten i högläge hemma i Sollentuna i flera veckor. Foto: Åsa Sommarström

– Jag lutade mig mot busken för att lukta på den och då låg där en sådan där VOI tvärs över gångvägen. Jag såg den för sent så jag fastnade och bara stöp. Foten vändes bak och fram och vi hörde hur det krasade i högerfoten. Jag kan inte beskriva hur ont det gjorde.

Nio dagars väntan på operation

En hjälpsam kille ringde ambulans och ett gäng sittstrejkande afghaner var snälla och ställde sig intill Birgitta för att skugga henne i den 30-gradiga värmen.

Olycka med elsparkcykel

Birgitta tittade bort en kort sekund, och fastnade med fötterna i elsparkcykeln som någon hade slängt ifrån sig mitt på gångvägen. En kille hjälpte till och ringde efter ambulans. Foto: Privat

På akuten i Danderyd vred en läkare foten rätt och Birgitta skulle få opereras direkt.

– Men då kom ett olycksfall så jag fick vänta och sedan var det för sent. I stället blev jag kvar i nio dagar. Varje dag fastade jag för att jag hoppades på operation.

Birgitta Nilsson från Sollentuna bröt foten när hon föll över dumpad elspark i parken vid Norra Bantorget

Det var ont om personal på akuten och Birgitta hade otur – precis när hon skulle opereras kom ett olycksfall in och i stället fick hon vänta i över en vecka. ”Personalen gjorde sitt bästa, men de var väldigt underbemmanade”, säger hon. Foto: Åsa Sommarström

– Jag åkte in till stan för att äta lunch och så kom jag inte hem på tio dagar – man tror inte att det är sant, suckar Birgitta.

Behöver hjälp dygnet runt

Den 1 augusti opererades Birgitta till slut. Benet var brutet på tre ställen och det återstår att se om hon kan bli helt återställd. Dagen därpå fick hon åka hem till villan i Sollentuna.

– Nu är jag bara glad att jag kan vara hemma. Men jag behöver hjälp dygnet runt. Min syster har bott här med mig sedan olyckan. Annars hade det inte gått. En annan tjej på sjukhuset hade brutit båda benen och hon fick åka in på ett korttidsboende – och hon var 30 år!

Får ingen ersättning

Birgitta har kontaktat VOI och efter att först ha omdirigerats till Bryssel fick hon ett vänligt svar och en ursäkt, men inte mer.

– ”Vi kan inte erbjuda någon ersättning” skrev de. Min hemförsäkring täcker inte det här. Staden slår också bara ifrån sig, men det måste ju finnas ett avtal för de här elskotrarna, säger hon.

”Fullt sjå att hålla mig smärtfri”

En kompis har hjälpt till i kontakten med VOI, men det är tveksamt om Birgitta kommer att orka driva det vidare.

Birgitta Nilsson från Sollentuna bröt foten när hon föll över dumpad elspark i parken vid Norra Bantorget

”Jag är inte den enda som har drabbats, elskotrarna är ett tilltagande problem”, säger Birgitta Nilsson.

– Jag ligger hela dagarna och nu har jag fullt sjå att hålla mig smärtfri. Jag vill bara bli av med det här och återgå till mitt normala liv.

”Någon måste ta ansvar”

Närmast väntar några veckor till med gips och foten i högläge. Därefter blir det rehab för att, förhoppningsvis, kunna bli helt återställd.

– Någon måste ta ansvar för de här elskotrarna som kan orsaka så mycket skada och lidande, tycker Birgitta.