Birgitta Kaasik (M) om protesterna: Kultur ska inte vara gratis

 Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förvånad över kritiken.
Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förvånad över kritiken.
Kommunalråden Erik Andersson (M) och Birgitta Kaasik (M) samt kulturchef Erik Heribertson har fått ta emot många protester mot den planerade avvecklingen av kommunala musikskolan.
– Vi överlämnade 850 namnunderskrifter, berättar Fredrik Bendz.

För många föräldrar och barn kom Täby kommuns besked om att den individuella undervisningen inom kommunala musikskolan ska avvecklas bokstavligen som ett plötsligt brev på posten.

”Det var väldigt hetsk stämning bitvis.”

En proteststorm av ilska och oro blåste snabbt upp i sociala medier. Fredrik Bendz är med i den protestgrupp som i tisdags överlämnade namninsamlingen till ansvariga politiker inför kommunfullmäktiges möte.

– Det var väldigt hetsk stämning bitvis, säger Bendz.

Kommunalrådet: Mycket missförstånd

Kommunalrådet Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är förvånad över protesterna.

– Ja, det är jag faktiskt, men jag tror att det hela bygger på mycket missförstånd. Vi lägger ner den individuella undervisningen i egen regi, men vi satsar på gruppundervisning precis som forskningen säger är bra.

– I elevperspektivet blir det ingen skillnad eftersom de privata utförarna tar över individuell undervisning.

Birgitta Kaasik, Erik Andersson och Erik Heribertson tycker att det kommit i skymundan att Täby kommun gör en ”storsatsning” genom att bidra med tre miljoner kronor till Ung kultur, där elever inom teater, konst och musik ska samverka i grupprojekt.

– Det är unikt för Sverige. Vi kommer att vara först med att sjösätta och utvärdera detta. Jag tror stenhårt på det och brinner för det här.

Kritik mot hög avgift

Birgitta Kaasik förstår inte den kritik som kommit från Täbybor om att höga terminsavgifter kan ligga bakom det stora elevtappet.

– Fotboll och hockey och you name it är dyrare. Du kan inte få mig mig att tycka att det är dyrt. Jag tycker inte kultur ska vara gratis, säger Birgitta Kaasik, som är märkbart upprörd när Mitt i talar med henne i telefon dagen efter namninsamlingen lämnats över.

Och faktum är att det kommer att bli dubbelt så dyrt för barn som både vill ha individuell undervisning på sitt instrument och spela i Ung kulturs orkester. Hittills har kommunens avgift varit 1700 kronor för enskilda lektioner och 150 kronor extra för att spela med i ensemble.

– Om du både vill vara med i orkester i Ung kultur och spela individuellt, ja, då kostar det 1700 kronor gånger två, bekräftar Birgitta Kaasik.

Blir öppna möten efter prostesterna

Täby kommun ska i denna veckan ha skickat ut ett nytt brev till föräldrar och barn, där omorganisationen förklaras ”grundligare”, enligt Birgitta Kaasik.

Kommunen har också bestämt att hålla flera informationsmöten i början av maj.

– Vi har tre möten inbokade med föräldrar, 6, 7 och 8 maj. Det är många frågor som måste redas ut, säger Birgitta Kaasik.

Fredrik Bendz och de andra som står bakom namninsamlingen har dessutom den 15 maj bjudit in ansvariga politiker och allmänhet till ett öppet möte om nedläggningen.

Överens om att klubba förslaget

Täbyalliansen är dock redan överens om att klubba igenom förslaget på kultur- och fritidsnämndens möte i kväll (25 april) för att sedan ta upp det till beslut i fullmäktige den 20 maj.

Uppdatering: Frågan om omorganisation av den kommunala musikskolan i Täby kommer istället att tas upp på ett extrainsatt möte nästa vecka.  Lärarförbundet har lyft MBL-förhandlingen till central nivå på grund av oenighet och därmed sköts ärendet upp. 

Fakta

Inte lagkrav att ha kommunal musikskola

Täby kommun erbjuder i dag individuell undervisning i instrument både via kommunala lärare och ett antal privata utförare som är upphandlade.

Den individuella musikundervisningen i kommunal regi får redan i höst intagningsstopp, enligt förslaget.

Däremot kommer det fortfarande finnas möjlighet att spela för privata musiklärare. Täby kommun genomför också en upphandling av fler privata utförare.

Ung kultur kallas den satsningen som Täby kommun gör på gruppverksamhet inom musik, teater och konst. Eleverna ska där göra projekt ihop. Ansvariga politiker uppger att kommunen satsar 3,6 miljoner kronor på Ung kultur, som drar i gång i januari år 2020.

I dag kostar den 1700 kronor per termin att ta individuella musiklektioner av Täby kommun. För att också spela med i en mindre grupp, så kallad ensemble, kostar det 150 kronor extra. Inga syskon-rabatter ges.

Täby kommun är inte tvingad av lagen att driva en kommunal musikskola. Kulturskolerådets statistik från 2015 uppgav att det då var 283 av Sveriges 290 kommuner som hade musik- och kulturskoleverksamhet. Snittavgiften var då 644 kronor per termin. Högst i landet låg då Täby och Danderyd. Ett fåtal svenska kommuner tar inte ut någon avgift alls.