ANNONS

Birgitta prisade spansk kaka

Ett kafferep med kunglig karaktär. Vad annars kan det bli när en äkta bakdrottning är på besök för att agera domare i en kaktävling?

Vinnarkakan i Hallens bakfinal hade spanskt ursprung och var smaksatt med kondenserad mjölk.
ANNONS

Matsalen på Hallens äldreboende var fylld till bristningsgränsen i fredags eftermiddag. Då var det nämligen dags för final i kaktävlingen Hela Hallen bakar.

Gästdomare var – såklart – bakdrottningen Birgitta Rasmusson från tv-programmet Hela Sverige bakar.

– Det ska bli spännande att se vad det bjuds på. Jag brukar alltid hitta något nytt spännande, sa hon innan hon klev upp på scenen och inledde med ett anförande om småkakans historia.

Varje avdelning på Hallen hade tillsammans med personalen tänkt ut recept och bakat var sitt bidrag. Förväntningarna var stora på tävlingen och det efterföljande kafferepet.

– Tidigare bakade jag mycket, men nu får mina döttrar och barnbarn stå för det. Men det ska bli kul att smaka och titta, menade Mary Hedberg som slagit sig ned vid ett bord.

Det var stor variation på tävlingsbidragen. Här fanns bland annat pepparkaksmuffins med lingontopping, kaffekakor med smörkräm och gamla hederliga mandelkubb.

Birgitta Rasmusson var imponerad över bredden och spridde komplimanger över de boendes bakinsatser. Vid den obligatoriska bedömningen, då hon klämde på bakverken och bedömde dem efter kriterierna ”gott, fint och att man haft roligt tillsammans”, kom några kända oneliners.

– Rasande elegant! Helt i konditorklass! Vackert gräddade!, utbrast hon då och då.

Någon vinnare var egentligen svår att kora, menade hon, då man inte kan jämföra en torr småkaka med saftig smördeg. Men till slut valde hon ”Specialkakor med kondenserad mjölk”.

ANNONS

­­– Den känns modern och nytänkande, menade hon.

Bakom receptet stod Lisa, som bakat kakorna tillsammans med sin avdelning. Alla hyllade och hurrade för henne.

– Receptet är spanskt. De heter Alfajores, berättade hon och skrev raskt ner receptet så att även Mitt i:s läsare skulle kunna baka och smaka vinnarkakan.

Fakta

Vinnarkakorna Alfajores

Ingredienser

200 g smör

2,5 dl florsocker

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljextrakt

3 dl maizena

2 dl vetemjöl

3 st äggulor + 1 ägg

1 burk kondenserad mjölk

Gör så här:

Koka burken med kondenserad mjölk i vatten i 3 timmar. Låt svalna.

Sätt ugnen på 170 grader. Rör rumsvarmt smör med florsocker. Rör ner en äggula i taget samt det sista ägget. Blanda i alla andra ingredienser. Kavla ut och stansa ut centimetertjocka rundlar. Grädda i 8 min och låt svalna.

Smeta den bruna kokta mjölken på kanterna och rulla i kokos.