Birgitta vill ha mer ogräs – för insekternas skull

De viktiga bina får svårt att klara sig när bara en blomart regerar, säger Birgitta Andersson.
De viktiga bina får svårt att klara sig när bara en blomart regerar, säger Birgitta Andersson.
Högsäsongen för trädgårdsarbete är här. Men städa försiktigt i trädgården, tipsar Birgitta Andersson, Naturskyddsföreningen i Huddinge.

– Det är viktigt för att bevara den ekologiska mångfalden.

Värmen är här, grönskan har slagit ut och trädgårdshandskarna sitter på var husägares hand. Men lusten att städa och göra fint i trädgårdarna gör att många rensar för mycket, anser Birgitta Andersson vid Naturskyddsföreningen i Huddinge.

– Jag reagerade nu under våren mot att folk faktiskt tar bort växter som våra insekter och djur behöver. Många ser dessa växter som ogräs eller som något fult men de är livsviktiga för insekterna.

Bina blir färre i världen. I Kina pollineras blommorna för hand, och i USA transporteras bina i lastbilar för att sedan släppas ut i olika områden, berättar Birgitta Andersson.

– Försvinner en art har det effekter på vårt ekosystem.

Hon tycker att många gör felet att bara behålla några få blom­arter i en rabatt.

– Mångfalden gynnar insekterna. Hest skulle jag vilja se att fler lät gräset och blommorna få växa fritt i trädgårdarna, så att det bildas ängar. Men man kan ju låta bli att klippa gräset på ett mindre utrymme i alla fall, och där låta allt växa fritt.

Även buskar och träd är något som många tar bort i alltför hög grad. Birgitta Andersson berättar om ekar som huggs ner och buskar som rycks upp.

– Slånbärsbusken är en sådan som många gör sig av med, den sticks och är inte så fin. Men den är livsviktig – på våren är blommorna på busken den första maten som insekterna får.

Hon menar att flera nordiska djurarter riskerar att utrotas om träd och buskar huggs ner i alltför hög grad.

– Jag förstår att man vill göra nytt och fint i trädgården, men det gamla kan ju faktiskt samsas med det nya.

En annan sak som skulle behöva lämnas kvar i trädgårdarna är stubbar. Dessa kan betyda mycket för insekternas fortplantning, och framför allt för bina som är utrotningshotade.

– Om man hugger ner ett träd – låt stubben vara kvar. Vi människor tycker inte det betyder så mycket men insekterna bygger ju sina bon där.

Och för alla som skulle vilja gynna djurlivet mer i sina trädgårdar har Birgitta Andersson tips.

– Om man tar 10–15 bambupinnar och binder ihop och sätter på ett soligt ställe – då har man bildat ett bibo.

Igelkottar är också ett djur som Birgitta Andersson tycker att alla med trädgård kan värna lite mer om – genom att inte ta bort alla löv.