Birgittas bröllopsfoto dök plötsligt upp i rutan

Birgitta  Backlund.
Birgitta Backlund.
Hon såg det inte själv men det gjorde dotterns kamrater.

I SVT:s populära humor­serie ”Morran och ­Tobias” var Birgitta Backlunds bröllopsfoto med – utan att hon eller maken blivit tillfrågad.

I den sista delen av SVT:s serie ”Morran och Tobias” som sändes förra veckan, drar Morran, Johan Rheborg, upp ett bröllopsfoto ur en kartong och håller upp det.

Tobias, Robert Gustafsson, konstaterar att det inte är hennes bröllopsbild men Morran tycker att de på fotot är stiliga, även om hon inte vet vilka de är.

Men det vet Birgitta Backlund i Grindtorp.

– Jag tycker inte alls om vår bröllopsbild. Jag var höggravid då. Nu känner jag mig kränkt över att det visas på det sättet i tv utan att vi är tillfrågade.

Enligt produktionsbolaget Jarowskij som producerat serien åt SVT har bilden köpts i en second hand-butik.

– Jag förstår inte riktigt hur det kan ha hamnat där, säger Birgitta. Vi har ju vårt bröllopsfoto kvar, även om jag inte tycker om att ha det framme eftersom jag ser så konstig ut. Kjell är mer sig lik, fast han är smalare nu, säger Birgitta Backlund.

Möjligen tror hon att det kan komma från dödsboet efter hennes svärföräldrar. De anlitade ett företag att rensa där.

– Det är otroligt integritetskränkande att använda en bild på det sättet. Det kunde ju ha handlat om ett skilt par eller om någon som just förlorat sin make eller maka. Jag var så upprörd och ledsen efteråt att jag inte kunde sova på natten.

Hon och hennes man har krävt skadestånd på 5 000 kronor. Mats Grimberg, projektledare och genreansvarig för humor på SVT Nöje beklagar det som hänt.

– Det här är ett olycksfall i arbetet och vi har suddat bort bilden från filmen. Alla vet vad som gäller – både vi och produktionsbolaget. Vi ska bara använda bilder där upphovsmannen har gett sitt tillstånd.

Efter det att Mitt i kontaktade SVT i frågan har företaget ringt upp Birgitta för att be om ursäkt.

Kommer de att få någon ersättning för det inträffade?

– Vi ska titta på det här i samförstånd och försöka hitta en lösning som känns bra.

Han konstaterar att han aldrig tidigare varit med om något liknande under sina 15 år på SVT.

Birgitta är glad över att alla har tagit det här på stort allvar.

– Men jag tycker fortfarande att det är bisarrt.