ANNONS

Birgittha stöttar sina nya grannar på Vasen

Volontär Birgittha Widman, Bashar Alhomsi från Syrien,
Birgittha Widman hjälper Bashar Alhomsi från Syrien, som hoppas på bostad trots avslag.
Volontären Birgittha Widman hjälper sina nyanlända grannar på Vasen komma snabbare in i det svenska samhället genom organisationen Goda grannar.
– Det gör så mycket för mig också att få den här kontakten. Jag lär mig om andra kulturer och jag får en inblick i människoöden, säger hon.
ANNONS

Det är torsdag kväll och volontären Birgittha Widman har i vanlig ordning tagit plats vid ett av borden i samlingssalen i Vasen, det förra äldreboendet på Kadettgatan som nu är boende för nyanlända. Kvällen inleds med rådgivning, och avslutas med språkkafé där ett 15-tal etablerade svenskar övar svenska med de boende i Vasen.

– Rådgivningen kan handla om allt från hur man väljer internetabonnemang till hur man överklagar beslut från myndigheter, säger Birgittha Widman.

Just i kväll hjälper hon Bashar Alhomsi från Syrien, som hoppas på en ny bostad trots avslag.

– Jag läser beslutet och förklarar vad det innebär. Vi tittar om det går att överklaga eller vad nästa steg blir, säger hon.

Var tidigare mentor

Det var när hon gick i pension förra hösten som hon kände att hon ville fortsätta göra nytta, men inte längre behövde jobba för pengar.

– Jag var tidigare mentor för invandrarkvinnor med akademisk utbildning. Jag visste att jag ville fortsätta att göra något inom integration och invandring, det intresserar mig. Då stötte jag på Goda grannar, och det tilltalar mig att kyrkan och moskén samarbetar. När jag sedan upptäckte att det bara låg fem minuter hemifrån så var det ytterligare ett mervärde.

Hon är också kompisfamilj med en kvinna från Syrien som också bor på Vasen.

Jag har mött så många här som berättar om alla vänliga svenskar de har träffat vilket är fint som är motvikt till främlingsfientligheten i samhället.

Birgittha Widman

– Vi träffas som vänner och går och äter lunch, handlar eller bara pratar. Det betyder mycket för mig. Och när de boende ser att det finns volontärer ser de välvilja och att man bryr sig. Jag har mött så många här som berättar om alla vänliga svenskar de har träffat vilket är fint som är motvikt till främlingsfientligheten i samhället.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Goda grannar

Goda grannar ordnar råd­givning, läxhjälp, cv-hjälp och språkundervisning för asylsökande och nyanlända. Volontärerna kan språk, juridik, ekonomi, vård, omsorg, skola, arbetsmarknad och socialtjänst. Läs mer: goda-grannar.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.