ANNONS

Bjöd familjer på räkfrossa

Under flera år förekom ekonomiskt fusk på Bällstabergsskolan utan att kommunen reagerade.
Under flera år förekom ekonomiskt fusk på Bällstabergsskolan utan att kommunen reagerade.
De båda sparkade cheferna på Bällstabergsskolan misstänks ha gjort över 160 privata kortköp.

Bland annat bjöds ­familjer på räkfrossa.

Kommunen polisanmäler nu cheferna, samtidigt som de i sin tur stämmer kommunen.
ANNONS

Nu är revisorernas granskning av Bällstabergsskolan klar.

I den mastiga och detaljrika revisionsrapporten, som publicerades förra veckan, går det att läsa att den sparkade rektorn Bo Östenius, och den förre utvecklingschefen, gjort privata inköp på skattebetalarnas bekostnad.

Till exempel bjöd rektorn 55 personer på räkfrossa i augusti 2013, för nära 13 000 kronor. I ett mejl, återberättat i revisionsrapporten, har rektorn skrivit: ”I ärlighetens namn skall sägas att vi bjöd in deltagare att ta med respektive och även barn i vissa fall”.

Underlag som visar vilka som deltog på middagen saknas enligt rapporten.

– Vår syn är att kommunens kort ska användas sparsamt. Det betyder att vi inte bjuder med sambos och barn. De får gärna vara med men får betala själva, säger Victor Kilén, kommundirektör i Vallentuna.

Cheferna ska även ha använt kommunens kontokort för att shoppa på Ikea och byggvaruhus för flera tusen kronor, inköp som revisorerna anser går under ”potentiellt privat karaktär”.

Totalt har de, enligt revisorerna, gjort över 160 kortköp av ”potentiellt privat karaktär” för cirka 130 000 kronor. Det är inte säkert att cheferna shoppat privat. Men eftersom underlag saknas betraktar kommunen inköpen som privata.

– Visst kan de byggt om på skolan. Men det vet vi inte, eftersom det saknas underlag. Just det är ett genomgående led i hela den här misskötsamheten, säger Victor Kilén.

Kommunen har nu polisanmält de båda sparkade cheferna. Förutom ekonomiskt fusk, vill kommunen att det utreds om de har agerat korrupt i sin koppling till Apple, som Mitt i tidigare berättat om.

ANNONS

Regelbrotten och det ekonomiska fusket på skolan ska ha fortgått, år efter år utan att någon på kommunen har reagerat. Enligt kommunstyrelsens ordförande Örjan Lid (M) fick man ögonen på skolan i början av 2015 när barn- och ungdomsnämndens ordförande, Paria Liljestrand (M) inte fick ut information om skolans ekonomi som hon efterfrågade.

– Man ville förhindra att skolans ekonomi skulle granskas, säger han.

Ytterligare en hög chef på kommunen påstås i rapporten ha brustit i sitt ansvar. Det konstateras bland annat att chefen borde ha hanterat rektorn och utvecklingschefens resor bättre. Dessutom kände chefen till rektorns och utbildningschefens koppling till Apple, enligt rapporten.

Det är upp till politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att besluta om eventuella konsekvenser för utbildningschefen.

De sparkade Bällstabergscheferna kommenterar inte anklagelserna i rapporten Men de har stämt kommunen på 300 000 kronor. Deras advokat Michael Fischbein vill inte kommentera anklagelserna innan rättsprocessen är klar.

– Jag har inte läst hela revisionsrapporten än, men det finns ingen grund för avskedande. Hittills har de båda haft svar på det som påtalats, säger han.