Bjöd på boffning på kulturhus

Det finns flera anmälningar som är kopplade till kulturhuset. Polisen är orolig, men Anders Varveus anser inte att föreningen gjort något fel.
Det finns flera anmälningar som är kopplade till kulturhuset. Polisen är orolig, men Anders Varveus anser inte att föreningen gjort något fel.
Anders Varveus.
Anders Varveus.
Polisen ser med oro på kulturhuset i Marievik, där Docklandsprofilen Anders Varveus är verksam.

– På en av festerna var cannabislukten tydlig, och gästerna erbjöds att boffa lustgas, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.

Polisen utreder flera anmälda brott kopplade till lokalen.

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan om Docklandgrundaren Anders Varveus senaste satsning – ett kulturhus i Marievik. I en rivningsfastighet på udden har föreningen Fritt forum startat pop up-kulturhuset Galleri koloni. Här utlovas en massa kultur, bland annat konstutsällningar och snart ska även en dj-skola med fokus på unga tjejer starta.

Men polisen anser att det är en skönmålande beskrivning.

– Jag har inget mot konst och kultur. Men här förekommer också nattklubbsverksamhet som pågår med fester hela nätterna till långt in på förmiddagen, säger Mikael Sundberg, kommunpolis.

Finns det anmälningar mot verksamheten?

– Ja, det finns fyra ärenden om brott i två utredningar kopplade till den här lokalen. Två av dem rör brott mot alkohollagen och ordningslagen, de andra två rör narkotikabrott och skadegörelse, säger Mikael Sundberg.

I mitten på mars fick polisen larm om att en man i 20-årsåldern krossat en ruta och blödde. Mannen visade enligt polisanmälan tydliga tecken på narkotikapåverkan, och man hittade också misstänkt narkotika på honom, bland annat ecstacy.

När Mikael Sundberg och hans kollegor nyligen besökte en av de nattliga festerna fanns mellan 30-40 personer i lokalerna.

– Det luktade tydligt cannabis där. Jag har jobbat 30 år som polis, så det finns inga tvivel om att någon eller några rökt. Gästerna erbjöds även att boffa lustgas, det var fullt av små kolsyrepatroner på bardisken. Är det sådant man ska göra som arrangör? säger han.

Anders Varveus tycker att polisen överreagerar och ”ser spöken på ljusan dag”. Han säger till Lokaltidningen Mitt i att han inte tycker att det luktade cannabis vid polisens besök. Och han anser inte att det är anmärkningsvärt att polisen hittat narkotika på en person.

– Det är ganska många människor som passerat de senaste två månaderna. Och narkotika är – även om det råkar vara förbjudet – ett samhällsfenomen.

Du har ju gjort dig känd som en drogliberal person. Skulle du avvisa påverkade personer?

– Jag skulle avvisa personer som var aggressiva och som utgjorde en fara för sig själva och andra. Vi vill heller inte ha överlåtelser och folk som trejdar. Där går min gräns.

Anders Varveus menar till skillnad från polisen att de inte säljer alkohol och därför inte behöver utskänkningstillstånd. Tillställningarna är inte heller offentliga, utan till för slutna sällskap, menar han. Skadegörelsen ställer han sig frågande till.

Men varför erbjuder ni boffning?

– Det ger ett skönt euforiskt rus. Och det är helt legalt att använda.

Men det här är ju inte samma lustgas som används i vården. Enligt läkare kan boffningen leda till hjärtstillestånd?

– Teoretiskt sett kanske, men det har inte hänt under de 30 år jag sett det användas. Det är vanligt i både Sverige och Europa, det är rent och fräscht, en kul detalj.

Föreningen Fritt Forum har ett rivningskontrakt för lokalen fram till i höst. Lokaltidningen Mitt i har sökt fastighetsägaren JM för en kommentar.

tel