Barn i Björkhagen trakasserar EU-migranter

Tiggare trakasseras av unga i Björkhagen
EU-migranter har trakasserats av barn.
Barngäng i Björkhagen trakasserar EU-migranter genom att kasta saker på dem och skrika åt dem. Det uppger flera personer i Björkhagen.
– Vi föräldrar måste visa att vi är närvarande, säger Marianne Strindin från Björkhagen.

Gäng med barn så unga som 9 år har vid upprepade tillfällen trakasserat EU-migranter i Björkhagen. Det uppger flera personer i Facebook-gruppen Bästa Björkhagen.

Senaste tillfället var i fredags när ett 10-tal barn mellan 11 och 13 år gick till angrepp mot EU-migranter som befann sig under bron. ”Jag sa till dem flera gånger men de gav sig inte. Efter mitt besök på Konsum var en annan kvinna och sa till dem, de slängde saker på immigranter och skrek efter dem. Dessa personer är tillräckligt utsatta och det var sorgligt att se hur barnen betedde sig. Har ni barn som var ute den tiden så fråga vad de gjorde.” skriver Angelika Hatlevoll.

Flera andra personer i gruppen vittnar om liknande händelser.

När jag gick förbi där för ungefär två veckor sedan så kastade barnen isbitar på EU-migranter, så jag gick fram och röt i åt dem. Då sprang de därifrån men jag har kontakt med flera andra föräldrar och vet att det här har hänt flera gånger, säger Björkhagsbon Marianne Strindin.

Hon tror att barnen som kastade isbitar var någonstans mellan 9 och 13 år.

Marianne Strindin tycker att vuxna i området nu måste börja samarbeta för att komma tillrätta med problemet.

– Om man lägger ut det snabbt i Björkhagsgruppen när det händer så är vi flera som kan vara där på 5-10 minuter och visa att vi föräldrar är närvarande, säger hon.

Angelika Hatlevoll tycker också att vuxna måste ta mer ansvar i frågan.

 Alla föräldrar behöver prata med sina barn om det här, oavsett om man tror att ens egna barn har gjort något eller inte. Det här handlar om små barn och barn ser hur andra barn beter sig och behöver samtala med vuxna om det, säger hon.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning fick reda på problemen först under helgen.

– Vi vet att det finns EU-migranter som har sina sovplatser där men att ungdomar trakasserar dem har vi inte fått kännedom om förrän nu när det stod i Bästa Björkhagen gruppen, säger Kaddy Makalo Clifford, biträdande enhetschef för öppna verksamheter för barn och ungdomar i Skarpnäck.

Hur kommer era uppsökande fritidsledare att jobba med det här?

– Trakasserar man någon så är det en polisfråga och ska polisanmälas av den som ser det. Vi ser till att vi har bra aktiviteter för barn och ungdomar. Men det kan vara så att vi vet vilka det här är. Då kontaktar vi alltid föräldrarna och pratar med dem. Och ser vi någon som begår ett brott så gör vi en orosanmälan till socialtjänsten, säger Kaddy Makalo Clifford.

Hampus Johannesson, kommunpolis Skarpnäck, har inte fått någon information om trakasserierna.

– Vad jag känner till så har vi inte fått någon anmälan om det, men det kan också hända att det blivit nedlagt för att man har anmält det i efterhand med för lite information, säger han.

Hur ser polisen på det här?

– Om barn beter sig på det där sättet då måste vuxna visa civilkurage och prata med dem. Och kastar  de sten eller andra hårda saker på någon är det riktigt illa och då ska polisen involveras. Det är viktigt att föräldrarna till de här barnen får veta det här. Om man vet vilka de här barnen är kan man också göra en orosanmälan till socialtjänsten om man vill, säger Hampus Johannesson.