Björkhagenkvinnor om 8 mars: ”Fira oss inte”

Kicki Widholm, Tove Salmgren, Norma Marcillo, Nadja Bechiri.
Kicki Widholm, Tove Salmgren, Norma Marcillo, Nadja Bechiri.
Mitt i gav sig ut i Björkhagen för att fråga områdets kvinnor hur de ser på internationella kvinnodagen och hur de vill att den uppmärksammas.

Kicki Widholm, 63 år, biståndshandläggare i äldreomsorgen:

– Jag vill inte ha en blomma den 8 mars, jag vill att folk pratar om jämställdhet. Den här dagen handlar om alla människors lika värde, det är inte svårare än så, lite skärpning helt enkelt. Egentligen är det tråkigt att den här dagen ens finns, att den behövs.

Tove Salmgren, 41 år, koreograf och dansare med hennes barn Akke:

– Jag vill inte bli firad som kvinna utan jag vill att alla orättvisor som påverkar oss ska uppmärksammas. Män måste också bli modigare. De måste våga erkänna att de har något bredare räkmacka genom livet. Det gäller mig som vit, och det gäller dem som män. Det är ingens fel att man föds som vit, man eller straight men man borde vara ödmjuk inför fördelarna som kommer med det.

Norma Marcillo, 43, hemtjänsten i Björkhagen:

– Jag vill att kvinnor ska stärkas och bli starka i livet. Att de ska kunna klara sig själva. Jag är ensamstående mamma till en 13-årig tjej och jag vill att hon ska ha samma förutsättningar att utbilda sig, klara sig själv och vara stark. Till alla killar vill jag säga att de måste förstå mer när kvinnor behöver dem, och finnas där och stötta kvinnor nära dem.

Nadja Bechiri, 58, driver Björkens konditori:

– Jag hoppas att kvinnodagen får fler att tänka på de orättvisor kvinnor får leva med. Om jag var anställd skulle jag nog reagera och tycka det var orättvist att män tjänar mer än jag, men jag är egenföretagare och tjänar mer än min arbetspartner och man.