Jan Björklund besökte Lidingö

Amelie Tarschys Ingre (L), Jan Björklund (L) och kommunpolis Fredrik Wallén i centrum.
Amelie Tarschys Ingre (L), Jan Björklund (L) och kommunpolis Fredrik Wallén i centrum.
5 000 nya poliser inom sju år – varav 23 till Lidingö, samt kommunala trygghetsvakter som kan bistå polisen.
Det var förslaget när Liberalernas partiledare Jan Björklund besökte Lidingö under tisdagen.

Under tisdagen besökte Jan Björklund Lidingö för att prata med kommunpolis Fredrik Wallén och för att presentera Liberalernas förslag om fler poliser i Sverige.

Inom sju år vill Jan Björklund se en ökning från 20 000 till 25 000 poliser i Sverige. För Stockholm skulle det innebära 1 135 nya poliser och för Lidingö 23 nya. Liberalerna räknar med att satsningen skulle kosta fem miljarder kronor per år.

”Polisen räcker inte till”

Fler poliser behövs för att komma åt den organiserade brottsligheten.

– Det finns en stor oro för den ökande brutala kriminaliteten och samtidigt vet vi att polisen inte räcker till. Dödsskjutningar och gängkriminalitet finns i andra förorter än på Lidingö, det betyder att när polisen kraftsamlar till de områdena blir det inga poliser kvar här på Lidingö. Polisstationen på Lidingö är ju nästan nedlagd, säger Jan Björklund.


Fler poliser skulle också kunna minska inbrotten på Lidingö, säger Jan Björklund.

– Det betyder fler poliser som kan utreda och gripa. Sen handlar det om vilka straff de får, straffen är oftast mesiga. Inbrottstjuvar förhörs, släpps och i bästa fall får de villkorlig dom.

Vill höja polislöner och anställa trygghetsvakter

Liberalerna vill även ge ett statsbidrag så att kommunerna ska kunna anställa trygghetsvakter – något som redan genomförts i Liberalstyrda Landskrona.

– Det tar tre år att utbilda poliser, under tiden kan man ha trygghetsvakter. Det är inte i stället för poliser, de kompletterar varandra.

Dessutom vill Liberalerna bland annat höja lönen lönerna med 4 000 kronor i månaden för poliser, slopa straffrabatten för ungdomar i åldern 18–20 år som återfaller i brottslighet och införa jourdomstolar.

”Vi vill ha 25 Fredrik till”

Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L) var glad för att partiledaren kommit på besök.

– Det är jätteroligt att Jan kommer hit. Han har ett intresse för trygghetsfrågor och det är något som vi i Liberalerna på Lidingö har drivit länge. Det är inte alla frågor som man kan ta från nationella nivå till lokal nivå.

Amelie Tarschys Ingre tycker att kommunpolis Fredrik Wallén gör ett bra jobb på Lidingö i dag – och hon ser gärna fler som honom.

– Kommunpolis Fredrik Wallén gör ett jättebra jobb, men vi vill ha 23, 25 Fredrik till, säger oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L).