ANNONS

Björklund (L) vill se 35 nya poliser i Täby

Jan Björklund (L) besökte Täby i onsdags. Här tillsammans med gruppledaren Hans Ahlgren.
Jan Björklund (L) besökte Täby i onsdags. Här tillsammans med gruppledaren Hans Ahlgren.
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) är på en turné i Stockholms förorter för att berätta om partiets nya polissatsning. För Täbys del skulle det innebära omkring 35 nya poliser och 20 trygghetsvakter.
– Brotten ökar även i Täby, säger Jan Björklund.
ANNONS

I onsdags besökte Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) Täby kommun för att berätta om partiets nya polissatsningar.

– Vi behöver öka antalet poliser i Stockholmsregionen och vårt förslag innebär 5000 nya poliser i Sverige, och bryter man ner det innebär det omkring 35 nya poliser till Täby, säger Jan Björklund.

För att öka antalet poliser, menar Jan Björklund, behöver man höja lönerna med 4000 kronor för att locka fler till polishögskolorna. Och under tiden fler poliser utbildar sig vill man att kommunen anställer fler trygghetsvakter.

– Vi vill ge ett statsbidrag till kommunerna som i Täbys fall skulle kunna ge 15-20 trygghetsvakter som kan öka tryggheten under helger på platser där det är stökigt.

Saknas resurser

Hans Ahlgren (L), gruppledare för Liberalerna i Täby, berättar också att de vill se fler fältassistenter som rör sig ute bland ungdomar.

– VI behöver stimulera att vuxna i största allmänhet rör sig ute och att stötta föreningar med bidrag kan vara en idé. Men även att satsa på mer belysning och liknande.

Liberalerna i kommunen kommer att samla in synpunkter och meddela om konkreta förslag längre fram och driva frågan om trygghet till valet nästa år.

Jan Björklund tillsammans med Täbypoliserna Mattias Tillberg och Jan Berlin. Foto: Erik Lejdelin

Jan Björklunds intryck av polisen i Täby är att arbetet bedrivs mycket professionellt men att brottsligheten ökar även i Täby och det saknas resurser för att lösa den brottslighet som finns.

ANNONS

– Det är mycket bildelsstölder, villainbrott och liknande där polisen inte mäktar med att utreda ordentligt. Man tar emot en anmälan men för att ringa in de här ligorna så behövs det spaningsresurser och bevis för att kunna fälla dem i en domstol.

Människors otrygghet speglar inte alltid den faktiska kriminaliteten, hur kommer man åt den upplevda otryggheten?

– Människors känsla av otrygghet är oftast ännu större, men den faktiska kriminaliteten ökar och särskilt den grova kriminaliteten. Idag är det ligor som gör inbrott och blir de påkomna kan de vara ganska hänsynslösa.

I kommunens senaste trygghetsundersökning visar det sig att människor känner sig otrygga i bland annat Täby centrum, Gribbylunds centrum och motionsspår som Enstaspåret. Och där har kommunen tillsammans med polisen, säger kommunalrådet Camilla Ifvarsson (L), satsat på fler synliga poliser och vakter.

– Polisen har i sina medborgarlöften sagt att de ska vara mer synliga men vi vill se ännu fler synliga poliser för att minska otryggheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.