Björn Hamilton (M) lämnar politiken

Björn Hamilton går i pension.
Björn Hamilton går i pension.
Hamilton var kommunalråd i Danderyd fram till 2002. Här en bild från 2005 då han satt i riksdagen.
Hamilton var kommunalråd i Danderyd fram till 2002. Här en bild från 2005 då han satt i riksdagen.
Efter drygt 30 år i Danderydspolitiken - nu lämnar Björn Hamilton (M) alla sina uppdrag. Han går i pension och styr skutan mot Täby.

– Bygg inte sönder Danderyd, uppmanar han sina efterträdare.

Björn Hamilton började sin karriär i Danderyd som ersättare i socialnämnden runt 1985. Sedan dess har han bland annat varit ordförande i kommunstyrelsen i elva år, ledamot i riksdagen och ordförande i EU-nämnden.

Nu närmar sig den politiska karriären sitt slut. Den 30 september avgår han från posten som kommunfullmäktiges ordförande och sina övriga uppdrag.

Vad minns du bäst från Danderydspolitiken?

När jag började som kommunalråd och vi genomförde valfrihetsreformen under Calle Bildts regering. Slagordet var att återge makten till folket så att man kunde välja skola, förskola och särskilt boende. Det var ett omfattande arbete, säger Björn Hamilton.

Vad tror du blir den viktigaste frågan inför nästa val?

– Att hantera bebyggelsemiljön. Danderyd är uppbyggt som en villastad. Jag har full förståelse för att Danderyd ska bidra med nya bostäder men bygg inte sönder kommunen. Behåll karaktären, det är ett kulturarv. Det blir alltid en hätsk politisk diskussion om de här frågorna. Det blir också viktigt att fortsätta att hantera flyktingfrågan på ett humant sätt, så att Danderyd ställer upp och tar emot de flyktingar som vi ska enligt de krav som ställs.