Unga bjuder på politisk debatt i Skärholmen

127 Röster
Sarika Sheerazi, Adonay E. Kidane, Alexander Zadruzny, Victoria Escobar och Lina Riyadh.
I höst är det val, och i Skärholmen börjar upptakten redan nu.
Den 14 januari bjuder "127:s röster räknas" på politisk debatt, med kända politiker och lokala profiler.

Vid valet den 9 september ska Skärholmens stadsdel finnas med på riksdagspolitikernas agenda – och fler Skärholmsbor än tidigare ska gå och rösta. Det är målet för projektet 127:s röster räknas. Nu trappar de unga valambassadörerna upp sin kampanj, med en diskussionskväll i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen. Alla är välkomna.

– Det blir startskottet för årets arbete med att öka folks medvetenhet om valet och om vikten av att använda sin rösträtt, säger Sarika Sheerazi, en av dem som håller i projektet.

Dörrarna öppnas klockan 17, med mingel. Klockan 17.30 startar programmet. Då blir det politisk debatt mellan två riksdagsledamöter: moderaten Hanif Bali och vänsterpartisten Nooshi Dadgostar.

Debattämnen är bland annat det låga valdeltagandet i vissa ytterstadsområden och vad man kan göra åt det samt om alla har samma förutsättningar att förverkliga sig själva. Partiföreträdarna får också redogöra för sina viktigaste valfrågor.

– Alla som kommit får självklart också vara med och diskutera, säger Sarika Sheerazi.

Valambassadörer: Sarika Sheerazi, Nahom Tecle, Amal Ali Hassan, Alexander Zadruzny, Adonay E. Kidane, Lina Riyadh och Victoria Escobar.

Hon ser också fram emot visningen av tre kortfilmer som framför allt valambassadören Amal Ali Hassan arbetat med under hösten. Den första handlar om Skärholmens stadsdel och 127:s röster räknas. Den andra följer tre Skärholmsprofiler som lyckats inom sina områden: den biomedicinska forskaren Erdem Unsal, socialarbetaren Mantha Mughal Kasagianni och rapartisten Seluah Alsaati.

– Vi vill visa att det är möjligt för Skärholmsbor att nå långt och förverkliga sina mål, säger Sarika Sheerazi och tillägger att de tre är på plats under kvällen.

Den tredje kortfilmen är en kraftfull inbjudan till partiledarna på riksnivå, att komma till debatt i Skärholmen i sommar. Inbjudan skickades redan tidigt i höstas, men ännu har de inte tackat ja.

– Filmen är kort och syftet är att sätta medialt tryck på partiledarna. Både den och de andra filmerna ska spridas i sociala medier, säger Sarika Sheerazi.

Fakta

Detta är 127:s röster räknas

127:s röster räknas är ett partipolitiskt oberoende projekt. Det startades 2014,  av föreningen KFUM JKS, som är verksam i 127-området (Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg). Syftet var att vända trenden med sjunkande valdeltagande i Skärholmens stadsdel.

Projektet är ideellt och drivs av unga personer (valambassadörer). Projektets primära målgrupp är förstagångsväljare i Skärholmens stadsdel.

I valet 2014 röstade 62,5 procent av Skörholmsborna i kommunvalet, en minskning med cirka 3 procent jämfört med valet innan.

 

Källa: 127:s röster räknas