Bjussa är sajten som vill göra världen bättre

Bjussa.se vill minska sopberget genom att låta folk ge bort gamla saker. Lovisa Lönegren från Bagarmossen är en i gänget bakom sajten.

– Det ska vara enkelt att göra en insats för miljön, säger hon.

Bjussa fungerar precis som en vanlig försäljningssajt. Här finns annonser för möbler, datorprylar och annat som folk inte längre vill ha. ”Köpare” och ”säljare” gör upp och stämmer allt blir det deal. Skillnaden är bara att allt är gratis.

Och att miljön blir litet bättre varje gång en sak byter ägare.

– Det är bättre att ge en sak vidare i stället för att låta den stå och damma i källaren, eller slänga den. Vi vill uppmuntra folk att enkelt göra en insats för miljön, säger Lovisa Lönegren från Bagarmossen, en i gänget bakom Bjussa.

Grundtanken med Bjussa är att prylar är till för att användas, så länge det bara går. Då minskar sopberget som hotar att dränka oss.

– Både den som ger och den som tar emot gör en jättestor miljöinsats, säger Lovisa Lönegren.

Dessutom handlar det om glädje. Det du ser som skräp kanske är en skatt för någon annan, menar hon.

– Jag skänkte till exempel bort en glassmaskin som bara stod och dammade. Hon som fick den hade verkligen letat efter en.

Lovisa Lönegren har sina rötter i scoutrörelsen, precis som de andra två bakom Bjussa – grundaren Vivi Båvner och gängets tekniker, Fisksätrabon Christoffer Munkestam. Scoutvärderingarna genomsyrar hela verksamheten.

– Leave this world a little bit better than you found it. Så sa scoutrörelsens grundare Robert Baden Powell. Så tänker jag också. Jag vill att världen ska ha blivit litet bättre när jag är borta, säger Lovisa Lönegren.

Lovisa Lönegren skänker hellre än slänger bort.

Fakta

100 besök om dan

Bjussa.se grundades 2011. Verksamheten drivs ideellt.

100 personer besöker sajten varje dag. Hälften av besökarna är nya, hälften gör återbesök.

684 personer gillar Bjussa på Facebook.

En webcam, ett avocadoträd, en hemmasnickrad takbox och en soffgrupp i skinn finns på bjussa just nu.