Blå linjen fyller 40 och det ska vi fira

I höst fyller blå linjen och konsten på Tensta station 40 år. Värt att fira, tycker Helga Henschens vänner och bjuder till fest.

I snart 40 år har den tagit oss mellan innerstan och flera av Stockholms västra förorter. Den 31 augusti fyller blå linjen jämnt och med det även Helga Henschens konst på tunnelbaneväggarna på Tensta station.

– När Helga gjorde stationen 1975 var hon väldigt påverkad av att befolkningen i Tensta kom från så många olika länder, säger Helga Henschens vänners ordförande Lilian Larsell.

Utsmyckningen ”En ros till invandrarna. Solidaritet, syskonskap” består bland annat av målade rosor och 18 tavlor med ordet syskonskap skrivet på lika många språk.

– Helga kände att hon ville uppmärksamma vilken fantastisk resa alla människorna måste ha gjort för att komma till Tensta, säger Lilian Larsell.

För att påminna om Helga Henschens budskap och Blå linjens historia bjuder föreningen den 26 september in till en dag fylld med kuriosa om dem båda.

– Vi tänkte börja med familjearrangemang i Tensta centrum. Spårvägsmuseet kommer hit med veteranbuss och blåsorkester. Sedan fortsätter vi med ett program nere i Tensta konsthall där vi inriktar oss mer på Helga och hennes tanke med stationen, säger Lilian Larsell.

Under åren har blå linjen utökats med flera stationer. Den första originalsträckan som invigdes av kungen gick mellan Hjulsta och T-centralen.

Hon vill uppmärksamma vilken fantastisk resa de måste ha gjort