Blå Porten kan flyttas när Liljevalchs bygger ut

2016 ska Liljevalchs ha fått sin nya konsthall. Hur den ska se ut avgörs i en arkitekttävling.

Och att döma av förslagen från arkitekterna kan det bli en spektakulär lösning på Djurgården.

– Det är absolut arkitektur värdig Liljevachs. Kan staden få någon av de kåkar som föreslås kommer det att höja både Stockholm och Djurgården, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

Hundratrettio miljoner kronor har vikts av staden för att renovera och bygga ut Liljevalchs de kommande åren. I mars avslöjades att en arkitekttävling skulle avgöra utseendet på den nya konsthallen. Nu har arkitekterna kommit med sina spektakulära förslag som en jury ska ta ställning till.

Fem förslag från arkitektkontor i Sverige, Danmark, Norge och Japan finns nu hos en specialsammansatt jury.

– Det är fem häftiga förslag, som gör att jag känner att det finns en bra framtid för Liljevalchs, säger Mårten Castenfors, som är en av jurymedlemmarna.

Juryn består av experter från stadsbyggnadskontoret, Lilje-valchs och från branschföreningen Sveriges arkitekter. I höst ska gruppens beslut offentliggöras och då tar politikerna ställning till juryns förslag.

– I oktober avslöjar vi vinnaren och den 6 december 2016 ska vi inviga den nya konsthallen. Det blir en tidspress, men jag tror att det ska gå vägen, säger Mårten Castenfors.

Intresset och trycket på att få rita byggnaden har varit hårt ända sedan det uppdagades att en arkitekttävling skulle hållas. Vilken byrå som står för vilket förslag är dock en hemlighet – precis som i alla arkitekttävlingar.

Alla förslag utom ett har dock lagt hallen bakom nuvarande Liljevalchs – på den plats där det i dag är en parkering ut mot vattnet.

Enligt ett förslag, ”Grace”, ska däremot konsthallen ligga där nuvarande restaurangen Blå Porten finns, och en ny öppen restaurangdel läggs i stället ut mot vattnet.

Liljevalchs invigdes redan 1916, ritades av Carls Bergsten och ägs av staden. Stadsmuseet har blåklassat byggnaden – vilket betyder att den har högsta bevarandeklass.

– Flera av förslagen har förstått relationen med Bergstens byggnad, men förslagen är också extremt samtida. Det är kul och det finns sådant som överraskar också, säger Mårten Castenfors.

Lokaltidningen Mitt i har sökt kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) för en kommentar om förslagen, men hon har avböjt för att hålla sig neutral i tävlingen.

Samtliga förslag finns att skåda på www.arkitekt.se.

Enligt ett förslag ska Blå Porten flyttas ner bakom Liljevalchs och den nya konsthallen byggs där trädgården ligger idag.