Blå Vägen hårt drabbat av inbrott

Verksamheten Blå Vägen - som hjälper människor tillbaka till arbetslivet - har drabbats hårt av inbrott den senaste tiden.

Nu kräver verksamhetschefen Ulla-Mai Ceder Lindberg övervakningskameror i Spånga.

Blå Vägen har flera verksamheter i Västerort. Den senaste månaden har tre av dem drabbats av inbrott. Natten till onsdag förra veckan bröt sig en eller flera personer in i deras kafé på Värsta Allé.

– De bröt upp fönstret och tog en dator och ett kassaskåp med två dagskassor. Det handlar inte om några större värden, men de har förstört mycket. Vi har givetvis försäkring, men självrisken är hög och ett inbrott leder till driftstopp, säger Ulla-Mai Ceder Lindberg, verksamhetschef.

Blå Vägens personal är delvis människor som har haft det tufft och för dem är inbrotten extra jobbiga, enligt Ulla-Mai Ceder Lindberg.

– Det leder till väldigt mycket oro, säger hon.

I torsdags morse upptäcktes ytterligare ett inbrott. Blå Vägen har en kolonistuga i Hjulsta och en av redskapsbodarna hade brutits upp.

Och för en månad sedan drabbades Erikshjälpens och Blå Vägens gemensamma kontor på Skogängsvägen av inbrott.

– Där har vi larm, men det hade de lyckats stänga av. Tjuvarna försökte få med sig ett kassaskåp med 20 datorer i, men hade bara lyckats flytta ut det i hallen. Kassaskåpet väger närmare ett halvt ton. Antagligen hade de blivit avbrutna av något för deras inbrottsverktyg låg kvar i lokalen, säger Ulla-Mai Ceder Lindberg.

Hon tycker att de har fått bra stöd av polisen och stadsdelens brottsförebyggare, men vid inbrottet på kaféet gjordes aldrig någon brottsplatsundersökning – polisen hade inte tid.

Ett sätt att minska brottsligheten i Spånga är att sätta upp övervakningskameror, tror Ulla-Mai Ceder Lindberg.

– Det förebyggande arbetet är självklart jätteviktigt, men kameror är viktiga när det gäller bevisningen. Om man får fast yngre kriminella kan det få dem bort från den kriminella banan.

Hur tänker du kring integritetsaspekten?

– Det är väl inte kränkande att bli filmad vid en pendeltågsstation? Dit går man för att åka buss eller tåg eller att köpa en tidning. Ingen tittar på filmerna om det inte har hänt något och sedan förstörs de. Det är mer integritetskränkande att bli utsatt för ett brott.

Polisen har ännu inte gripit någon för inbrotten och har i nuläget inga misstänkta.