ANNONS

Snattade blåbärssoppa – knivhögg personalen

Mannen passerar Coops kassa utan att betala. När han stoppas drar han kniv mot personalen.
Mannen passerar Coops kassa utan att betala. När han stoppas drar han kniv mot personalen.
Stölden av ett paket blåbärssoppa och en rulle Mariekex slutade med att snattaren drog kniv och högg den i bröstet på en butiksanställd på Coop i Vällingby centrum.
Nu åtalas den 54-årige mannen för knivdådet och flera andra brott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff.
ANNONS

Det var den 30 januari i år som personal på Coop i Vällingby centrum såg hur en kund stoppade på sig de bägge varorna, tillsammans värda 21 kronor och 45 öre. När mannen passerade kassalinjen utan att betala stoppades han av två butiksanställda och fördes in i ett personalutrymme.

Där lyckades han slita sig fri och sprang ut mot lastbryggan, men blev upphunnen.

I tumultet som uppstod drog mannen, enligt åtalet, upp en kniv som han stötte i bröstet på den ene av de butiksanställda, som dock klarade sig med lindriga skador.

Gärningsmannen flydde från platsen, men kort senare fick Vällingbypolisen ett tips från hantverkare som sett en misstänkt person röra sig i källaren till polisens eget gym i Vällingby. Där, under en träningsmatta, hittade de mannen som greps.

Mannen erkänner snatteriet, men förnekar att han skulle ha varit våldsam eller använt kniv mot butikspersonalen.

Förutom knivdådet – som rubriceras som grov misshandel, olaga hot och brott mot knivlagen – åtalas 54-åringen också för en vansinnesfärd i ett garage under Hässelby torg i april i fjol.

En polisbil hade kallats till platsen efter uppgifter om att en person stått och ”mekat” med en stulen och efterlyst bil i garaget.

Här i garaget under Hässelby torg körde mannen runt i vansinnesfart, och flera personer tvingades slänga sig undan för att inte bli påkörda, enligt åtalet. Foto: Polisens förundersökning

 

ANNONS

I garageutfarten möttes de bägge fordonen, men gärningsmannen stannade inte utan körde in i polisbilen. Sedan backade han bilen och började köra runt i hög fart i garaget. Flera människor tvingades slänga sig åt sidan för att inte bli påkörda, enligt åtalet.

Efter några varv i garaget stannade mannen bilen och flydde via trapporna till Ica Supermarket. Han kunde senare identifieras med hjälp av övervakningsbilder. Dessutom kunde polisen säkra DNA-spår från mannen i bilen.

54-åringen förnekar i förhör att det var han som körde bilen vid tillfället.

Mannen åtalas även för flera fall av olovlig körning.