Black Cobra kan vara nära slutet

Två män försökte i december 2009 tvinga en butiksägare i Skarpnäck att betala för beskydd. Enligt polisen hade de kopplingar till Black Cobra.
Två män försökte i december 2009 tvinga en butiksägare i Skarpnäck att betala för beskydd. Enligt polisen hade de kopplingar till Black Cobra.
Klart försvagat, men för tidigt att säga att de har gett upp. Det är Söderortspolisens uppfattning om det kriminella nätverket Black Cobra i området.

– De har det förmodligen tungt just nu, säger Torstein Norman, chef för utredningsroteln vid Söderortspolisen.

Det kriminella nätverket Black Cobra, ursprungligen från Danmark, har funnits i Sverige i omkring fem år. I Stockholmsområdet har nätverket framför allt varit aktivt i söderort. När tidningen Sydsvenskan i förra veckan skrev att hela Black Cobra var på väg att upp­lösas var det uppgifter som Söderortspolisen tog del av med intresse.

– Vi har inte fått några signaler om att det skulle vara så. Men det skulle inte vara förvånande om det fördes sådana diskussioner. De har det förmodligen tungt just nu, säger Torstein Norman.

Flera av gängets ledargestalter i söderort sitter i fängelse, dömda till långa straff. I december dömdes en av dem till fängelse i tre år och två månader, bland annat för att ha försökt utpressa en restaurangägare i Vantör. Ytterligare tre män från nätverket har dömts till fängelse.

– Tar man bort deras ledargestalter så gungar det ordentligt i organisationen. Det är inte det mest organiserade nätverket från början och det gör dem ännu mer splittrade, säger Torstein Norman.

Just utpressning är ett brott som Black Cobra ägnat sig åt i stor utsträckning. När det gäller restaurangen i Vantör hotade männen med att bränna ner den och skada personalen om inte ägaren betalade 180 000 kronor.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare pratat med en butiksägare i söderort som blev hotad och krävd på pengar av två unga män. Trots hoten vågade han anmäla männen, som enligt polisen hade kopplingar till Black cobra.

– Jag känner till fler butiksägare som har råkat ut för det här och jag vet att om man betalar så blir det bara värre, sa den hotade mannen.

Enligt Torstein Norman har Söderortspolisen hittat ett bra sätt att jobba när det gäller de kriminella nätverken. Målsättningen är att de ska lämna den kriminella banan och bli vanliga Svenssons.

– Vi stör deras verksamhet genom att hela tiden söka upp dem och hålla koll på vad de gör.

Men även om det skulle stämma att Black Cobra är på väg att lägga ner så betonar Thorstein Norman att individerna finns kvar.

– Det är ju inte så, att bara för att ett nätverk lägger ner så slutar personerna automatiskt att begå brott.

Fakta

Bedriver utpressning

September 2011. En restaurang­ägare i Vantör hotas och pressas på pengar. Fyra män döms till fängelse i december. En av dem är en ledar­gestalt i Black Cobra i söderort.

Februari 2010. En butiksägare i Skärholmen pressas på pengar av två män. De döms senare till fängelse.

December 2009. En butiksägare i Skarpnäck hotas och pressas på pengar. Två män döms senare till fängelse.