Blackeberg: Blacke eller Blackan?

I Blackeberg anmäls lika många våldsbrott som i kollektivtrafiktäta Brommaplan och Alvik. Enligt Polisen har det med gängkriminalitet att göra.
Blackan eller Blacke?
Gunnel Skogfeldt
Gunnel Skogfeldt
Mats Pemer
Mats Pemer
Nabil Ahamd
Nabil Ahamd
Vad har Blackeberg för smeknamn? Blackeberg, Blacke eller Blacken?

Det råder delade meningar vad man ska kalla stadsdelen Blackeberg i Bromma. Ska man säga Blackan, Blacke eller Blacken?

Journalisten Eva-Karin Gyllenberg som har en återkommande kolum i DN skrev om Blackebergs smeknamn.  Själv kallar hon den för Blacke, vilket hon fick blandade reaktioner på.

– Smeknamnen är väldigt speciellt för folk, det är viktigt i ens närområde. Jag har själv hört att man säger Blacke, men efter jag skrev det blev det ett himla hallå. Det är roligt att diskutera detta, det engagerar läsarna eftersom att det inte finns något facit.

Någon som kallar Blackeberg för Blackan är Gunnel Skogfeldt som har bott där sedan barnsben.

– Jag har sagt Blackan sedan jag flyttade hit som 2-åring, idag är jag 70 år. Däremot heter lekparken här bredvid Blacken, säger hon.

Gunnel Skogfeldt.

Mats Pemer flyttade till Blackeberg i början av 50-talet när stadsdelen var precis nybyggd. Det började med att man kallade Blackebergs läroverk för Blacke men efter tag även hela stadsdelen.

– Min teori är att vi som bodde och växte upp där på femtiotalet sa Blacke om vår förort medan de som kom utifrån villaområderna runtomkring sa Blackan. Nu är det väl inga av första generationen som fortfarande bor kvar där gissar jag, så Blackan har tagit över.

Butiksbiträdet Nabil Ahamd har arbetar på Billy och Antes spel och tobak och har aldrig hört någon säga Blacke.

– Nej det heter Blackan, Blacke är inte ett fint namn. Jag bor i Tunnlandet och har jobbat här i Blackeberg i 22 år och har aldrig hört någon säga Blacke.

Nabil Ahamd