ANNONS

Blackebergs elevkår om #Metoo

Blackebergs gymnasium
Blackebergs gymnasium har en elevkår som reagerat på #Metoo.
Allan Shohani är elevkårs ordförande på Blackebergs gymnasium.
Allan Shohani är elevkårs ordförande på Blackebergs gymnasium.
Under hashtagen #tystiklassen berättar elever om sexuella trakasserier och övergrepp. 1700 elever från grundskolan till gymnasiet deltar i uppropet. På Blackebergs gymnasium har elevkåren pratat om uppropet och ordförande Allan Shohani märker en skillnad på skolan efter Metoo-rörelsen.
– Många killar på skolan har blivit mer försiktiga med vad de säger, det är vissa skämt som man inte säger längre, berättar han.
ANNONS

I början av oktober exploderade hashtagen #Metoo, under den har kvinnor över hela världen berättat om sexuella övergrepp och trakasserier. Sedan oktober har många branscher startat egna upprop och nu är det skolelevernas tur.

Under hashtagen #tystiklassen berättar elever om sexuella trakasserier och övergrepp. 1700 elever från grundskolan till gymnasiet deltar i uppropet, skriver DN.

På Blackebergs gymnasium har elevkåren pratat om uppropet och ordförande Allan Shohani märker en skillnad på skolan efter Metoo-rörelsen.

– Metoo är väldigt aktuellt på skolan, jag hör folk prata om det hela tiden. I samband med Metoo-rörelsen tycker jag att många killar på skolan har blivit mer försiktiga med vad de säger, det är vissa skämt som man inte säger längre, till exempel tänker man på att inte använda ordet fitta. Jag tror att man tänker efter mer, ingen vill bli utpekad som en förövare, säger han.

Allan Shohani, elevkårs ordförande. Foto: Allan Shohani

Temavecka om sexuella trakasserier

Nu planerar elevkåren även en satsning för att uppmärksamma sexuella trakasserier. Vecka 49 ska man ha en temavecka angående #Metoo och #Tystiklassen. Enligt ordförande i elevkåren har kåren hög status vilket gör att elever gärna vänder sig till den om man behöver hjälp.

– Veckan ska handla om sexuella trakasserier och psykisk ohälsa. Vi vill ta ett ansvar och göra det vi kan för att motverka trakasserier. Vi vill skapa en visselblåsarfunktion där man ska kunna komma till oss på elevkåren, antingen om man ser någon bli utsatt eller om man själv blir utsatt. Om man blir utsatt tror jag att det är lättare att prata med någon i sin egen ålder än till exempel en kurator eller en lärare, säger Allan Shohani.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.