Bladlössens bajs gissel för bilägare

Breviksbon Pekka Kaitila och hans familj måste ställa sin bil under en lind. ”Det är lite äckligt”, säger han.
Breviksbon Pekka Kaitila och hans familj måste ställa sin bil under en lind. ”Det är lite äckligt”, säger han.
Kladdet har i flera veckor lagt sig på allt som finns under öns lindar.

Boven i dramat är bladlöss som bajsar – något som kan bli ett problem för bilägare.

– Det bränner fast i lacken och kan orsaka märken, säger Kjell Holgersson på Lidingö bilcenter.

På uppfarten till Pekka och Karita Kaitilas hus i Brevik står deras vinröda Peugeot under en lind. Taket och bakluckan är täckt av den kladdiga sörja som sedan några veckor utsöndrats från många av öns lövträd.

– Det är lite äckligt, men vi har inget val, vi måste ställa bilen under trädet. Och nu när vi vet vad det är blir det ju ännu äckligare, säger de.

– Vår dotter vill inte gå in från den sidan som är närmast trädet för hon vill inte ta i kladdet.

Lindar är särskilt populära för de bladlöss som orsakar kletet. I mitten av juli samlas miljontals löss i träden för att suga växtsaft. Saften innehåller nästan bara socker och för att få i sig protein måste lössen äta väldigt mycket växtsaft. Det enorma intaget resulterar i en hel del avföring, som i stort sett är en ren sockerlösning, även kallad honungsdagg. Sockret sätter sig på bilar, bänkar och på gatan. Om sockret ligger kvar länge börjar det jäsa och en spyliknande stank uppstår.

Angreppen av bladlöss är vanligast i stadsmiljö där träden är instängda utan naturliga vindar och värmen i trädkronorna blir hög.

– Det har varit extra mycket kladd på marken i år eftersom det var ett långt högtryck när lössen var som flest, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

När Lidingöborna nu kommer tillbaka från semestern är det många som upptäcker lusbajset på sina bilar. På öns biltvättar innebär den här tiden på året alltid en strid ström bilägare som ska tvätta bort kletet.

Och även om regnet nu kanske mildrar problemen gäller det att göra rent bilen snabbt – får lusbajset sitta kvar för länge kan lacken förstöras, berättar Kjell Holgersson på Lidingö bilcenter.

– Då bränner det fast i lacken och blir svårt att få bort och får det sitta kvar tillräckligt länge så blir det ett märke, säger han.

I centrala Stockholm har problemen varit stora och biltvättar berättar om bilar där lacken varit i stort sett förstörd. Karita och Pekka har inte varit så noga med att tvätta sin bil tidigare, men nu tänker de nog om.

– Jag visste faktiskt inte att det var dåligt för lacken, vi får väl tvätta bilen nu då.