ANNONS

Blågröna styret höjer partistödet markant

pengar
Majoritet för Värmdö vill höja partistödet.
Majoritet för Värmdö vill höja partistödet rejält.
Oppositionen rasar över förslaget. Men majoriteten försvarar höjningen.
– Demokratin är dyr men riskerar att bli ännu dyrare med dåliga beslut och bristande kompetens, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

På gårdagens kommunstyrelsesammanträde togs beslut om vilka riktlinjer som ska gälla för kommunalt partistöd. Partistödet består dels av ett grundstöd som betalas ut årligen till partierna, och dels av ett mandatstöd som utbetalas årligen till partierna och baseras på hur många mandat partierna har i kommunfullmäktige.

En rejäl höjning

Den blågröna majoriteten vill höja partistödet.

Den föreslagna höjningen av partistöd innebär att den rörliga delen av stödet från skattebetalarna, höjs från 14 000 kronor per mandat och år till ½ prisbasbelopp per mandat och år (för år 2019 innebär det 23 250 kr per mandat och år), vilket blir en höjning med 66 procent av det rörliga stödet, menar Socialdemokraterna, som kritiserar den föreslagna höjningen.

– Jag blir förbannad, helt enkelt. De tar skattepengar för att höja sina partiers intäkter, men höjer inte anslagen till det växande antal barn som är i behov av särskilt stöd i Värmdös skolor, säger Mikael Lindström (S), kommunalråd i opposition.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M), tycker det är märkligt att Socialdemokraterna motsätter sig förslaget.

– De har vid flera tillfällen lyft vikten av att stärka demokratin som på senaste budgeten genom årliga demokratidagar.

Lägst stöd i länet

Hon säger att partistödet i Värmdö ses över en gång inför varje ny mandatperiod.

– Hittills har Värmdö lägst partistöd av alla kommuner i Stockholms län i relation till befolkningen. Efter vår höjning är vi 5:e lägst i länet.

ANNONS

M: Höjs med 41 procent

Totalt för alla partier blir kostnaden för stödet 1 625 000 kronor efter höjningen, jämfört med 1 154 000 kronor som under förra mandatperioden, vilket blir en höjning på 41 procent, förklarar Deshira Flankör.

– Dessa medel går inte till löneutbetalningar utan är tänkta att gå till föreningarna för att jobba med demokratiutveckling och medlemsvård. Det är människor som ideellt jobbar kvällar, helger och lov för samhällsutvecklingen.

Föreslår oförändrat stöd

Socialdemokraterna föreslår att stödet ska vara oförändrat. Moderaterna tappade tre mandat i valet och skulle ha fått 42 000 kronor per år vid oförändrat stöd.

– Argumentet för höjningen verkar vara att de vill ha mer resurser till partipropaganda för att skydda demokratin i en ny tid. Vår uppfattning är att det borde gå lika bra för Moderaterna med knappt 1,2 miljoner kronor som drygt 1,5 miljoner kronor, säger Andrine Winther, ordförande för Socialdemokraterna i Värmdö, i ett pressmeddelande.

Deshira Flankör säger att det påståendet inte stämmer.

– Andrine Winhters påstående låter som ett årligt stöd på den summan vilket inte är fallet. Hon hänvisar medvetet eller omedvetet till hela mandatperiodens stöd.

Beslut om partistöd ska tas på nästa kommunfullmäktige.

Fakta

Så fördelas partistödet enligt nya förslaget:

M: 380 500 kronor per år.

S: 380 500 kronor per år.

SD: 217 750 kronor per år.

C: 171 250 kronor per år.

L: 124 750 kronor per år.

MP: 124 750 kronor per år.

KD: 124 750 kronor per år.

V: 101 500 kronor per år.

Källa: Värmdö kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.