ANNONS

Blågult blir inte blåvitt på Värmdö den 6:e

Flankör/Linström+flagga
(S) vill att finska flaggan ska hissas den 6 december.
Trots att Värmdö är en av de kommuner i länet som har flest invånare med Finsk anknytning så kommer kommunen inte att hissa den blåvita flaggan den 6 december, när Finland firar 100 år av självständighet.
– Chansen för efterföljande debatter är stor, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

14 procent av Värmdöborna har finsk anknytning. Det är närmare 6 000 personer.

Oppostitionsrådet Mikael Lindström (S) tycker därför att kommunen borde göra ett undantag och hissa den finska flaggan den 6 december, i samband med att Finland firar 100 år som självständig nation.

– Arbetare från Finland var med och byggde upp vårt Gustavsberg. När Finland nu sin 100-åriga självständighetsdag tycker jag att kommunen borde flagga med Finlands flagga. Det är det minsta vi kan göra för att bidra till firandet, säger oppositionsrådet Mikael Lindström (S).

Men budskapet från kommunen är klart. De kommer inte att hissa blåvitt på självständighetsdagen.

Finns undantag

Enligt kommundirektör Camilla Broo så är det bara den svenska landsflaggan som kommunen hissar. Däremot finns det vissa undantag.

– Vid besök från annan nation flaggar vi med det besökande landets flagga vid kommunhuset, säger Camilla Broo.

Värmdö kommun följer de regler som finns gällande Sveriges flagga och allmänna flaggdagar, men har vissa tillägg, eller egna riktlinjer, för när och var flaggor ska hissas.

ANNONS

Utöver den svenska flaggan hissas även EU-flaggan i kommunen och regnbågsflaggan under Stockholm pride.

Risk för debatt

Kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör (M), håller med om att självständighetsdagen har ett högt värde, speciellt eftersom det inte var allt för längesedan Finland var i krig.

– Det kan också kännas naturligt att flagga för grannländerna, dock blir det svårt och avgöra vilka länder vi ska och inte ska hissa flaggan för. Chansen för efterföljande debatter är stor, säger hon. 

Däremot kommer hon i egenskap av kommunstyrelsens ordförande att delta i firandet både på Gustavsgården och i Svenska kyrkan i Gustavsberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.