ANNONS

Blåkulla väcker starka känslor – då som nu

Rivningarna av gamla Hagalund väckte stora protester.
Rivningarna av gamla Hagalund väckte stora protester.
Få miljonprogram har blivit så omskrivna som Blåkulla, än idag svallar känslor kring de blå husen.
– Det finns en otrolig stolthet i området, men också starka känslor. Kanske är det rivningarna bakom som fortfarande utgör ett sår, säger Johanna Molvin, Solna stad.
ANNONS

Få miljonprogram har fått så mycket uppmärksamhet som Blåkulla. Troligen på grund av allt som revs för att ge plats åt husen. Området var för risigt, ansåg Solna stad, nu var visionen att skapa fräscha hyresrätter för framtiden.

– Det låg i tiden att riva. Det var det modernistiska projektet och så tänkte man i hela Europa, säger Johanna Molvin, konst- och kulturansvarig i Solna stad.

Symbol för samhällsbygget

Protesterna mot rivningarna blev massiva. Den kände målaren Olle Olsson stod i spetsen för upproret som skapade svallvågor i hela landet. Det gamla mot det nya, idyllen mot det moderna.

Rivning av gamla Hagalund, tidigt 60-tal. Foto: Solna stads bildarkiv.

Gamla Hagalund runt 1965, vy från Vattentornet. Foto: Solna stads bildarkiv.

– Hagalund blev en symbol för samhällsbygget och folkets röst: ”Vem är det som ska bestämma hur vi ska bo?”. För många Solnabor som bodde i gamla Hagalund var det en otrolig smärta att se familjehemmen rivas.

Än idag finns känslor och åsikter kring husen.

ANNONS

– Det finns en otrolig stolthet i området, men också starka känslor. Kanske är det rivningarna bakom som fortfarande utgör ett sår, säger Johanna Molvin.

Kulturhistoriskt värde

Trots stadens stora planer för Hagalund med nya bostäder och tunnelbana lär Solnas blå 70-talssilhuett bestå. Området är utpekat som en ”sammanhängande kulturhistorisk värdefull miljö” och får inte förvanskas.

– Jag tror inte det är så många som tycker husen är fula. Jag vet att det är många som tycker att de är vackra och välplanerade. Fasadernas konstnärliga gestaltning är också spännande. Till ytan måste de vara ett av Sveriges största konstverk!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.